Vezi VIDEO
Aproape 700 de absolventi de clasa a VIII-a din Maramures au ales sa isi continue studiile nu in cadrul unui liceu sau colegiu, ci in cadrul unor scoli profesionale si tehnologice. Introdus in acest an scolar, sistemul de invatamant profesional de trei ani de dupa finalizarea ciclului gimnazial a avut destul de mare priza la tinerii din intreg judetul.
Cele mai cautate clase au fost cele de mecanic auto, acolo unde s-au inscris peste 220 de elevi si de ospatar, unde sunt inscrisi peste 120 de absolventi. Tinerii nu se inghesuie, in schimb, la clasele de padurari, de strungari, tinichigii sau sudori, dar nici la cele de electronisti si zootehnisti.
“Avand in vedere ca pentru prima data apare acest tip de invatamant profesional, cu durata de 3 ani, dupa clasa a VIII-a, s-au ocupat un numar de 695 de locuri, din totalul de 1.148 de locuri propuse de scolile din reteaua invatamantului profesional si tehnic din judetul Maramures. Cele mai cautate sunt clasele de mecanici auto, care s-au ocupat inca din prima etapa de inscriere, apoi cele de ospatar, desi au fost si clase cu profile noi, pentru meserii moderne, precum cele de operator la masini cu comanda numerica. Desi sunt meserii elegante, in domenii apropiate de calculatorul pe care elevii il iubesc, de-abia in ultima etapa s-au ocupat locurile”, a declarat Livia Pop, inspector scolar pentru invatamantul tehnologic.
In ceea ce priveste sistemul de invatamant profesional de doi ani, dupa clasa a IX-a, aici doar 173 de locuri din totatul de 336 au fost ocupate, adica un procent de 51%.
“S-ar putea sa nici nu fi fost popularizat chiar asa cum ar fi trebuit, cu toate ca in ambele tipuri de invatamant profesional se confera o bursa profesionala, in valoare de 200 lei, indiferent de venitul parintilor. Copiii beneficiaza de aceasta bursa cu conditia sa frecventeze cursurile”, a adaugat Livia Pop.
La nivelul intregii tari, 35.740 elevi s-au inscris in invatamantul profesional pentru anul scolar 2014-2015, in cadrul celor trei etape de inscriere, iar din totalul acestora, 24.403 elevi au optat pentru invatamantul profesional cu durata de 3 ani, dupa finalizarea clasei a VIII-a, iar 11.337 elevi, pentru invatamantul profesional cu durata de 2 ani, dupa finalizarea clasei a IX-a.
Sursa: Tania Purcaru