Vezi VIDEO
Angajatele din invatamant cu o vechime mai mica de 10 ani in sistemul educational, care urmeaza sa mearga in concediu de ingrijire a copilului, nu vor mai beneficia de sporul de stabilitate oferit de stat. Prevederea este inclusa in noua lege de incadrare a personalului didactic, care intra in vigoare in 13 mai. Vestea i-a scandalizat pe sindicalisti, care ameninta cu procese, in conditiile in care sporul eliminat reprezinta 15% din salariu.
Nemultumire in randul sindicatelor din educatie, dupa ce legea incadrarii personalului contractual din invatamant va reduce cu 15% veniturile dascalitelor aflate in concediu de maternitate. Profesoarele vor pierde sporul de stabilitate, sustin liderii de sindicat.
“Prin aceasta lege, toate colegele noastre care intra in concediu de ingrijire a copilului si n-o sa aiba acesti 10 ani de vechime in invatamant, la intoarecere trebuie sa o ia de la zero. Sunt condamnate toate mamicile care intra in concediul de ingrijire a copilului si toti cei care se vor duce in armata. Spre exemplu, la un liceu din Baia Mare, unde am discutat astazi dimineata, 46 de colege de-ale noastre vor pierde acest spor de stabilitate din cauza acestei legi”, a spus Liviu Marian Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si presedinte al organizatiei maramuresene.
Liderul SLI Maramures acuza Executivul de rea vointa, ca face legi dupa ureche, interpretabile, in “laboratoarele lui Funeriu”, care conduc la zeci de procese in instantele de judecata.
“Buletinul Institutului National de Statistica de pe luna martie face o analiza a salarizarii din sistemul economic din Romania. Se vede de aici ca personalul din invatamant are cea mai drastica diminuare a salariilor, adica una de 30% a salariilor in ultimul an de zile. O dovada in plus ca Guvernul Boc nu doreste o salarizare corecta in sistemul de invatamant”, a aratat Liviu Marian Pop.
Potrivit lui Pop, articolul de lege privind personalitatea juridica a liceelor vocationale va fi schimbat. In urma modificarilor, liceele vocationale vor putea avea doar 200 elevi inmatriculati. O alta modificare prevede ca numarul minim de elevi care vor putea constitui o grupa este de zece.
Sursa: Catalin Tineghe