Cei 75.000 de locuitori ai orasului australian Rockhampton se pregateau astazi, 4 ianuarie, sa ramana izolati, din cauza unor inundatii „biblice” care afecteaza nord-estul tarii, in timp ce autoritatile avertizau cu privire la prezenta serpilor si crocodililor.
Locuitorii orasului australian Rockhampton au amplasat saci cu nisip in jurul caselor si magazinelor pentru a le proteja de revarsarea raului Fitzroy, care traverseaza orasul, al carui nivel atingea astazi, 4 ianuarie, 9,2 metri. Acesta urma sa creasca, in continuare, pana la 9,4 metri, miercuri sau joi.
Rockhampton, situat la 500 de kilometri nord de Brisbane (coasta de est), este unul dintre principalele orase din aceasta regiune agricola si miniera, afectata de cateva zile de inundatii pe care autoritatile le-au calificat drept „biblice”.
Serviciile de salvare si-au exprimat temerea ca nivelul apei va ramane ridicat timp de cel putin doua saptamani, favorizand proliferarea tantarilor, care transmit boli. Totodata, ei au avertizat locuitorii cu privire la serpi veninosi si crocodili.
„Este anotimpul in care se imperecheaza si au fost scosi, in mod brusc, din mediul lor natural. Serpii sunt foarte, foarte nervosi in acest moment. Problema cu crocodilii este ca e dificil sa ii reperezi in mijlocul daramaturilor purtate de inundatii”, a declarat Scott Mahaffey, directorul de operatiuni din cadrul serviciilor de urgenta.
Aeroportul, caile ferate si majoritatea drumurilor catre Rockhampton sunt inchise. Saptamani de ploi violente, urmate de ciclonul Tasha, au umflat cursurile raurilor din nord-estul Australiei, uneori la niveluri istorice, inundand mine si exploatatii agricole si antrenand evacuarea a mii de locuitori.
Autoritatile estimeaza la 200.000 numarul persoanelor afectate de cresterile bruste ale nivelului apelor, care au inundat 22 de localitati rurale, pe o suprafata mai mare decat a Frantei si Germaniei la un loc. La Rockhampton au fost evacuate aproximativ 200 de persoane, intre care doua femei insarcinate, care au nascut noaptea trecuta.
Sistemele de evacuare a apelor uzate din mai multe locuinte erau avariate, provocand deversarea apelor uzate in strada, iar in anumite cartiere curentul electric a fost intrerupt. In total, zece persoane au murit, de la sfarsitul lui noiembrie, din cauza ploilor violente si inundatiilor.
Sectoarele economice cele mai afectate sunt agricultura si industria miniera, dar si turismul si intreprinderile mijlocii. Lucrul a fost intrerupt in 75% dintre minele de carbune din Queensland (nord-est), care furnizeaza jumatate din volumul la nivel mondial al necesarului de cocs din industria siderurgica, a anuntat premierul statului, Anna Bligh.
Sursa: Mediafax