Directia de Sanatate Publica Maramures a avertizat locuitorii judetului sa nu mai cumpere ciuperci la intamplare ca sa evite posibile intoxicatii. Semnalul de alarma a fost tras dupa ce in numai doua saptamani au fost inregistrate 30 de cazuri de intoxicatii cu ciuperci la adulti si 9 la copii, toti fiind internati in spitalele din judetul Maramures. Trei dintre copii au fost transferati de urgenta la Clinica Pediatrie II Cluj Napoca, iar doi dintre ei au murit.
Decesul unuia dintre ei s-a produs sambata, 9 octombrie. Potrivit sefului sectiei de pediatrie a spitalului judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare, Lucia Orha, cele doua fete care au decedat erau de saptamana trecuta la Cluj. In afara celor doua fetite, au mai murit si doua femei, numarul victimelor ajungand in acest fel la patru.
Ca urmare a numarului mare de persoane internate, oficialii Directiei de Sanatate Publica Maramures au recomandat locuitorilor judetului sa nu mai cumpere ciuperci de la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare. De asemenea, acestora li s-a transmis sa se prezinte la medic de urgenta daca incep sa se simta rau dupa consumul de ciuperci.
”Intoxicatiile de ciuperci pot fi cauzate atat de nedeosebirea corecta a tipurilor de ciuperci cat si de fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.
De aceea, Ministerul Sanatatii recomanda consumul exclusiv de ciuperci din cultura si nu din flora spontana a padurilor”, a transmis printr-un comunicat de presa seful DSP Maramures, Calin Man.
Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor si de starea de sanatate anterioara a victimei.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci, variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice).
Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta (cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinatii, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, micsorarea pupilei, dureri abdominale, scaderea pulsului, transpiratii.
Intoxicatiile cu perioada de incubatie lunga (la care simptomele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie. In aceste cazuri, dupa doua zile de la ingestie apare coma si apoi decesul.
Sursa: Adina Timis