Afaceri - Economic

Înlocuirea preţurilor în euro cu lei ar putea duce la un val de scumpiri

Pachetele turistice externe, bolizii de lux şi barilul de petrol ar putea avea în curând un numitor comun, leul! Proaspăta iniţiativă a ministrului de Finanţe de a vedea preţurile exprimate numai în moneda naţională a luat prin surprindere mediul de afaceri care lucrează în special cu euro. Măsura ar putea genera scumpiri artificiale, avertizează reprezentanţii din mai multe domenii, iar cei care vor plăti în plus vor fi mai ales românii care achiziţionează diverse produse şi servicii.

Cele mai multe agenţii de turism fac profituri mari din vacanţele românilor în străinătate. Dacă ar afişa preţurile doar în lei, directorii de agenţii spun că ar avea pierderi uriaşe. Pentru că la rândul lor, plătesc in euro turoperatorii din alte state.

Nicolae Demetriade, preşedintele ANAT: Pentru noi ar fi o nenorocire! Se schimbă foarte des cursul, ce facem? Schimbăm către client preţul din nou?

Ministrul Finanţelor spune însă că această raportare la leu ar întări moneda naţională. Mai exact, românii ar trebui să isi calculeze cheltuielile doar în moneda în care sunt plătiţi. Pentru a evita pierderile în urma diferenţelor de curs.

Iata un exemplu: în prezent, preţurile locuinţelor – la agenţii şi pe siteuri de vanzari – sunt exprimate în euro. Cine a rezervat la un dezvoltator imobiliar un apartament care la începutul lunii decembrie valora 75 de mii de euro, daca încheie contractul de vanzare la cursul de astăzi trebuie sa plăteacă, în plus, aproape 7.000 de lei.

Vlad Vlăsceanu, analist imobiliar: Fiecare are libertatea să comunice în campania respectivă că poate să vândă până şi în yuanul chinezesc! Legal, toţi operatorii economici din România sunt obligaţi să vândă în lei, însă o astfel de restricţie – de a afişa preturi doar în lei – ar putea genera scumpiri peste noapte, spun analiştii.

Adrian Benţa, analist financiar: Operatorii economici o să-şi majoreze preţurile pentru că vor rotunji în favoarea lor! O să fie foarte interesantă.ciudată comparaţia: în România, un baril de petrol costă X lei faţă de N dolari sau faţă de N euro!

Eugen Teodorovici a anunţat că această propunere va fi discutată mai întâi cu reprezentanţii Băncii Naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *