Afaceri - Economic Externe

Îngrijorător! Italia, a treia cea mai mare economie a zonei euro, după Germania și Franța, a intrat în recesiunea

Datele publicate, joi, de Eurostat arată că economia Europei nu a performat deloc în 2018, iar pentru anul acesta toate prognozele arată rău. Potrivit Eurostat, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat un avans de 1,8% în 2018, după o creştere de 2,4% în anul 2017.

În ultimele sale prognoze, publicate în toamna anului trecut, Comisia Europeană miza pentru 2018 pe o creştere de 2,1% în zona euro. Știrea cea mai îngrijorătoare de ieri este însă aceea că Italia, a treia cea mai mare economie a zonei euro, după Germania și Franța, a intrat în recesiune la finalul anului trecut, potrivit incont.ro.

Institutul Naţional de Statistică (Istat) de la Roma a publicat joi datele preliminare care arată că economia s-a contractat cu 0,2% în trimestrul patru din 2018, după un declin de 0,1% în precedentele trei luni. Scăderea este mai accentuată decât previzionau analiştii. Pe ansamblul anului trecut, economia italiană a înregistrat un avans de 0,8%.

Astfel, Italia reintră în recesiune la doar patru ani de la ultima scădere semnificativă a activităţii economice, o evoluţie care accentuează temerile privind perspectivele zonei euro.

Activitatea economică a încetinit mai mult decât se estima în semestrul doi din 2018, ceea ce va afecta negativ evoluţia din 2019. Firmele şi-au redus planurile de investiţii, iar aşteptata încetinire a comerţului mondial va afecta economia ţării, se arată în raportul trimestrial al Băncii Centrale a Italiei publicat luna trecută.

Guvernul de la Roma a previzionat în decembrie un avans al PIB-ului de 1% în acest an, anunţând că va majora cheltuielile cu protecţia socială şi va reduce vârsta de pensionare. Pentru 2020 şi 2021, raportul Băncii Centrale a Italiei prevede o expansiune de 0,9% şi, respectiv, 1%, aproape de prognozele Executivului, de 1,1% şi, respectiv, 1%.
Germania și Franța frânează brusc

Săptămâna aceasta, și Ministerul german al Economiei şi-a revizuit prognoza de creştere pentru acest an până la 1%, de la 1,8% cât estima în toamna anului trecut, ca urmare a efectelor Brexitului, disputelor comerciale şi contextului fiscal internaţional.

sursa Incont.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *