Vezi VIDEO
Ti-ai dat seama ca ai uitat telefonul mobil acasa, este frustrat ca bateria lui e pe terminat si nu ai o priza unde sa il incarci sau semnalul e prea slab si nu poti face postari pe retele de socializare?! Daca raspunsurile voastre au fost afirmative este foarte posibil sa suferiti de tulburarea secolului 21, nomofobia, adica No Mobile Phobia.
Specialistii spun ca fobia de a ramane fara smartphone poate duce la anxietate si chiar la nevroze, in functie de dependenta fiecarei persoane in parte. Totul tine, spun cercetatorii, de cresterea nivelului de dopamina, neurotransmitatorul care controleaza circuitul creierului referitor la recompensa. Altfel spus, cu fiecare notificare, cu fiecare mesaj sau email, nomofobii spera ca vor descoperi ceva nou si interesant.
“Nomofobia este un termen relativ recent, urmare a unor studii facute in Marea Britanie, in 2008, aceasta fiind prima cercetare pe seama fobiei de a nu avea telefonul mobil alaturi. Asta inseamna practic nomofobia, manifestandu-se ca o nevroza, in momentul in care nu avem telefonul mobil langa noi, ne aflam intr-o zona cu semnal redus sau nu avem baterie”, a explicat psihologul Cristina Oanea.
Psihologii spun ca manifestarile se agraveaza in cazul acelor persoane pentru care telefonul mobil este unealta de munca si de care nu se despart de el nici macar noaptea.
“Din 2000 de persoane chestionate 58% au spus ca prezentau stari de anxietate doar la gandul ca nu vor mai avea telefonul sau ca il vor pierde. In astfel de stari, duse pana la nevroza, putem vorbi de fobie. 10% din aceste persoane studiate considera ca telefonul este o necesitate, datorita faptului ca reprezinta instrumentul lor de munca. Acest lucru creeaza un stres suplimentar, cand telefonul iti este unealta la locul de munca”, a adaugat Cristina Oanea.
Dependenta de a fi contectati la viata sociala virtuala s-a dezvoltat si pe fondul faptului ca foarte multa lume si-a transferat atentia si emotiile catre relatiile virtuale, spun specialistii. Astfel, unii oameni ajung sa isi verifice telefoanele celulare chiar si de 110 ori pe zi, cu o frecventa mai ridicata seara, cam o data la 6 secunde.
Sursa: Tania Purcaru