Un proiect aflat in lucru la Directia Politiei Rutiere urmareste sa implice preotii si primarii din mediul rural in programele de educatie rutiera a pietonilor, in asa fel incat numarul accidentelor rutiere produse din vina acestora sa fie redus. Directia Politiei Rutiere urmeaza sa ia legatura cu preotii si primarii din afara oraselor pentru ca, in timpul slujbelor de duminica ori cu diverse ocazii cand au loc adunari populare, sa dea oamenilor sfaturi care sa-i ajute sa nu devina victimele unor accidente de circulatie, mai ales ca, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse in afara localitatii, pe sosea, au urmari extrem de grave.
Pentru ca educatia rutiera in randul adultilor este dificil de facut in mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentantii Directiei Politiei Rutiere urmaresc sa-si transmita programele preventive prin intermediul preotilor si al primarilor, acestia fiind persoanele in care oamenii de la tara au cea mai mare incredere si care au toate sansele sa fie luati in serios.
Referitor la tragediile rutiere produse in afara oraselor, in care au fost implicati pietoni, comisarul-sef Lucian Dinita declara, intr-o conferinta de presa, ca multe dintre accidente se produc din cauza inconstientei pietonilor. Mai mult, 5,5 la suta din numarul total al pietonilor loviti de masini erau beti, unii dintre ei avand in sange o alcoolemie de pana la trei la mie, ceea de inseamna ca acestia erau in pragul comei alcoolice.
Ca masuri preventive, preotii le vor transmite enoriasilor sa evite consumul excesiv de alcool atunci cand urmeaza sa circule pe marginea soselei, sa traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, sa foloseasca pasarelele. In plus, atunci cand circula noaptea, pe langa sosea, pietonii vor fi sfatuiti sa poarte numai haine deschise la culoare, iar daca este posibil, chiar veste reflectorizante.
Sursa: Mediafax