Afaceri - Economic

Indemnizațiile invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, majorate semnificativ de la 1 ianuarie 2019

Veteranii, invalizii și văduvele de război vor avea de la 1 ianuarie 2019 indemnizații mult mai mari, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată astăzi de către Guvern.

„Documentul prevede creșterea indemnizațiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar și pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar. În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 la 600 lei lunar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Potrivit instituției, măsura este una reparatorie, având în vedere că aceste indemnizații sunt în sumă fixă, iar valoarea era foarte mică. Acestea se indexează cu rata inflației. În prezent, în România sunt 7.027 veterani de război, din care de 103 sunt invalizi de război, 389 văduve de război și de 57.530 văduve de veterani de război.

‘Față de aceste persoane statul și societatea au datoria morală de a se întoarce cu recunoștința cuvenită’, conchide Ministerul Muncii, în comunicat. Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, a fost înlocuită recent de către Marius Constantin Budăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *