Actualitate

Incendiu puternic la casa parohială a Palatului Episcopal greco-catolic din Oradea/ Se strâng bani pentru refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic

Aproximativ 50 de pompieri militari, cu 9 autospeciale de stingere intervin, sâmbătă noaptea, pentru a lichida un incendiu puternic ce a izbucnit la Palatul Episcopal greco-catolic din Oradea. Nu s-au întregistrat victime, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Primăria Oradea anunţă că va strânge bani pentru refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic.

Potrivit IGSU, incendiul se manifestă la parter, la etajul 1 şi la mansarda Palatului Episcopal greco-catolic din Oradea.

„Arderea se manifestă la acoperiş, pe circa 300 mp. Intervenţia este deosebit de dificilă din cauza flăcărilor mari, a înălţimii la care arde, precum şi a fumului dens degajat. Până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, a transmis IGSU.

Peste 50 pompieri militari cu nouă autospeciale de stingere şi două autoscări de intervenţie la înalţime acţionează pentru limitarea extinderii la vecinatăţi.

Reprezentanţii ISU Bihor spun că acoperişul din lemn cu învelitoare de tablă al clădirii arde pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, iar un turn din lemn al clădirii s-a prăbuşit.

„Incendiul a fost localizat şi se manifestă pe 200 de metri pătraţi ai acoperişului, iar din informaţiile deţinute nu există victime. Un turn din lemn al clădirii s-a prăbuşit precum şi tavanul de la etajul 1. Alimentarea cu apă a autospecialelor se realizează din râul Crişul Repede”, a spus Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.

Primăria Oradea strânge bani pentru refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic

Incendiul care a cuprins, sâmbătă seara, Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost stins de pompieri după aproape 3 ore, nefiind înregistrate victime.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că suprafaţa totală afectată de foc a fost de 1.300 de mp.

”Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost stins de pompieri după aproape 3 ore, în cursul intervenţiei fiind împiedicată propagarea focului la parterul clădirii şi la construcţiile din vecinătate. Suprafaţa afectată de incendiu a fost de 1.300 de mp, constând în acoperişul din lemn cu învelitoare din ţiglă şi etajul I al clădirii. Peste 100 de pompieri militari au intervenit cu 10 autospeciale cu apă şi spumă şi 2 autospeciale de lucru la înălţime. Nu au existat victime în urma incendiului. O comisie va demara, duminică, cercetări pentru stabilirea cauzelor care au dus la izbucnirea incendiului”, a spus Roşca.

Potrivit acesteia, duminică dimineaţa la faţa locului se mai află pentru a supraveghea zona 2 autospeciale cu apă şi spumă şi 2 autoscări ale ISU Bihor.

În cursul intervenţiei de sâmbătă seara, mai multe persoane care locuiau în vecinătatea Palatului Episcopal s-au autoevacuat din locuinţe.

Pe de altă parte, Primăria Oradea a anunţat, într-un comunicat, că, împreună cu Episcopia Greco-Catolică, va deschide luni un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al oraşului.

”Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *