![]() |
![]() |
Aproximativ 200 de persoane (pompieri militari, jandarmi montani, silvicultori, comisari de mediu, membrii ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, voluntari) au urcat in dimineata de 5 septembrie pe platoul de la Creasta Cocosului pentru a curata culoarele de protectie create de vegetatia uscata. Actiunea de interventie a fost coordonata de subprefectul Pamfil Bercean, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
„La fata locului au fost identificate, in perimetrul afectat de incendiu, sapte focare care ardeau mocnit. Silvicultorii au indepartat materialul lemnos din zona focarelor si au eliminat radacinile arse ale tufelor de ienupar. S-a actionat cu sape de munte, iar personalul silvic a lucrat pentru scoaterea de pamant afanat care a fost depus si batatorit peste focare, reusindu-se localizarea si oprirea arderii mocnite. Pe Valea Secatura au fost identificate noi focare care ardeau mocnit, iar pentru a preveni reizbucnirea unor incendii in zona de litiera de padure a fost adus un rezervor de apa, cu o cantitate de 1.000 de litri, de la Ocolul Silvic Mara. Silvicultorii au stropit zona focarelor si astfel s-a reusit lichidarea acestora”, a aratat Pamfil Bercean.
Jandarmii montani nu au permis accesul turistilor si amatorilor de drumetii montane pe traseul turistic si pe Creasta Cocosului. Cei care au incercat in cursul zilei sa urce pe platou au fost intorsi din drum, dupa ce li s-a explicat intreaga situatie. Emil Pop de la Asociatia EcoLogic, custode al Rezervatiei Naturale Creasta Cocosului, a distribuit afise de informare cu privire la accesul interzis turistilor si culegatorilor la Hanul „Pintea Viteazul”, dar si la unitatile turistice din zona montana a orasului Cavnic. De asemenea,si jandarmii montani au luat aceleasi masuri in zonele turistice Mogosa si Suior.
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a sprijinit actiunea si a oferit un utilaj care fost transportat in zona de actiune de catre membrii clubului Xtreme Adventures Baia Mare si care a fost utilizat pentru largirea santurilor de protectie.
Pompierii militari, silvicultorii si membrii comitetelor locale pentru situatii de urgenta s-au deplasat pe intreg perimetrul afectat de incendiu si in zonele unde au fost create culoarele de protectie (spre localitatile Desesti, Cavnic, Budesti, Ocna Sugatag), pe care le-au curatat de vegetatia uscata.
Sunt afectate de incendiu aproximativ 70 hectare de vegetatie uscata si tufe de ienupar. Intreaga zona este monitorizata de catre silvicultori de la Ocoalele Silvice Mara si Baia Sprie.
In zona Creasta Cocosului, vantul a suflat mai puternic fata de zilele trecute, dar deocamdata nu exista pericolul reizbucnirii incendiului. Mai sunt focare izolate in zona golulului montan, pe un teren stancos, cu grohotisuri si prapastios. Aici nu se poate interveni fara a pune in pericol vietile oamenilor, iar in cazul reizbucnirii incendiului nu vor fi afectate alte suprafete forestiere (doar copacii doborati de vijelii in prapastie vor arde).
Ramane in vigoare interzicerea accesului turistilor si amatorilor de drumetii montane, inclusiv a autovehiculelor de teren, pe Creasta Cocosului si in zona delimitata, pana la finalizarea misiunilor de interventie. Jandarmii montani vor veghea la respectarea masurii dispuse de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.
CITESTE SI:
INCENDIU – GUTAI – Peste 200 de oameni, pe Creasta Cocosului pentru a elimina focarele de incendiu
Sursa: Dan Buca, purtator de cuvant CJSU