Un imens bloc de gheata, de patru ori cat insula Manhattan, s-a desprins dintr-un ghetar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Polul Nord, au anuntat reprezentanti ai Universitatii Delaware, citati de AFP.
Un bloc de gheata urias s-a desprins dintr-un ghetar din Groenlanda. Potrivit lui Andreas Muenchow, de la Universitatea Delaware (est), Arctica nu a mai pierdut o astfel de masa de gheata din anul 1962.
Imaginile surprinse de satelitii NASA arata ca ghetarul Petermann, care masura 70 de kilometri in lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odata cu desprinderea blocului de gheata, a carui suprafata este de cel putin 260 de kilometri patrati, a mai subliniat cercetatorul american.
Apa dulce continuta de aisberg ar putea „alimenta toata reteaua publica de apa potabila americana timp de 120 de zile”. Calota glaciara a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apa dulce din emisfera nordica, s-a topit intr-un ritm alarmant in ultimii ani, sub efectul incalzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfarsitul lui 2009.
Viteza de topire a ghetarilor din Groenlanda afecteaza direct nivelul apelor oceanice, care se ridica in prezent cu trei mililmetri pe an.
Sursa: Mediafax