Actualitate

INAUGURARE – Baimarenii din cartierul V. Alecsandri pot circula de astazi cu troleibuzele. Primarul Catalin Chereches printre primii calatori din noile mijloace de transport in comun (VIDEO)

Vezi VIDEO
Baimarenii au “defilat” de 23 august, cu noile troleibuze puse in circulatie pe tronsonul bulevardul Unirii – strada Granicerilor – strada Mihai Eminescu – Piata Izvoare. Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, alaturi de prefectul Anton Rohian si de consilierii locali, a inaugurat in aceasta dimineata noua linie de troleibuze din cartierul Vasile Alecsandri.

Noua retea are o lungime de aproximativ 5,1 kilometri si cale dubla de rulare, fiind deservita de troleibuze noi, dotate dupa standard europene, cu sisteme de afisaj si avertizare Sonora. Primarul Catalin Chereches a declarat ca sistemul de transport in comun din municipiul Baia Mare a facut un pas inainte odata cu inaugurarea acestei noi linii, numarul 54, un pas care inseamna nu doar mai mult confort pentru baimareni, ci si cheltuieli mult mai mici pentru compania Urbis.

“Este o investitie importanta, pe fonduri europene, o investitie care genereaza confort pentru cetateni si, bineinteles, completeaza sistemul de transport in comun pentru municipiul Baia Mare. Am dat importanta sistemului de transport public din Baia Mare incepand cu achizitia autobuzelor, astazi punem aceasta linie de troleibuz in functiune, cu troleibuzele noi si va urma un nou proiect, care tine de prelungirea liniilor de troleibuz spre Recea, Tautii Magheraus si Grosi. Pas cu pas cred ca sistemul de transport in comun din municipiul Baia Mare va fi un exemplu pentru toate municipiile din tara, mai mult decat atat, raportandu-ne la costuri, fata de anul 2012 cand nu aveam autobuze noi si nici troleibuze, cheltuielile au scazut cu aproape 400.000 euro intr-un an. Asadar ne raportam si la costuri, dar ne raportam si la confortul pe care il oferim cetatenilor”, a declarant Catalin Chereches. 

Edilul baimarean a precizat ca urmatorul proiect va viza extinderea retelor de troleibuz spre zona metropolitan, respectiv spre Recea, Tautii Magheraus si Grosi, in paralel urmand sa fie regandite si rutele tuturor mijloacelor de transport public, in asa fel incat sa fie acoperita o arie cat mai mare a orasului, dar si a zonelor limitrofe.

“O singura chestiune mai ramane de facut, una foarte importanta, legata de rutele pe care le avem in municipiul Baia Mare si in zona metropolitana. Cred ca in urmatoarea perioada va trebui sa facem un nou sistem, un nou plan de transport in comun, astfel incat sa satisfacem toate nevoile pe care le au cetatenii si sa atingem o arie cat mai larga de acoperire a zonei metropolitane, dar in special a municipiului Baia Mare. Sa nu uitam ca aceasta companie beneficiaza de investitiile pe care le sustine in mare parte municipiul Baia Mare, iar pe langa aceste investitii mai avem aportul financiar din fonduri europene si avem subventiile pe care le dam persoanelor cu dizabilitati, pensionarilor si tinerilor. Cred insa ca transportul in comun nu trebuie sa fie o chestiune doar pentru cei care au venituri scazute, ci trebuie sa fie o chestiune comoda si practica pentru toti cetatenii municipiului Baia Mare”, a adaugat Catalin Chereches.

Proiectul cu finantare europeana “Imbunatatirea transportului public urban prin extinderea retelei de troleibuz si a infrastructurii aferente in Baia Mare – cartierul Vasile Alecsandri” are o valoare totala de aproape 18 milioane de lei.

Sursa: Tania Purcaru