Vezi VIDEO
Pana la darea in folosinta a centrului medico-social din Targu Lapus a mai ramas de facut un singur pas, respectiv semnarea acordurilor intre Primarie si Casa de Asigurari de Sanatate, precum si cu Directia de Sanatate Publica.
Desi este complet renovat si dotat cu toate utilitatile, centrul medico-social din Targu Lapus nu functioneaza din cauza lipsei finantarii. Prevazut sa isi desfasoare activitatea in fostul spital orasenesc din localitate, pentru functionarea sa este necesara angajarea personalului, respectiv un medic si 10 asistente.
„De mult timp incaperea este functionala, nu lipseste decat intelegerea intre Primarie, Directia de Sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate”, a declarat subprefectul Gyongyike Bondi. In schimb, primarul localitatii, Mitru Lese, a precizat ca e nevoie de bani pentru salariile personalului.
„Pentru a deschide centrul, nu e suficient ca administratia locala, consiliul local, sa aiba deschiderea, ci trebuie si sprijinul colateral pentru salarizare si cheltuielile de personal, iar acestea vin din partea Directiei de Sanatate Publica (DSP)”, a precizat primarul Lese.
Directorul medical al DSP Maramures, dr. Rares Pop, spune ca decontarile actelor medicale din centrul medico-social din Targu Lapus se fac conform Ordinului Ministerul Sanatatii, adica aproximativ 28.000 de lei pe an pentru fiecare pat. Din acesti bani se vor acoperi cheltuielile medicale si de medicamente.
De asemenea, oficialul DSP Maramures este de parere ca deschiderea centrului din Targu Lapus va fi benefica si pentru celelalte spitale. „In conditiile in care se va deschide acest centru, spitalele – cel putin spitalul judetean -, vor fi degrevate de surplusul de cheltuieli materiale si umane pentru ingrijirea localnicilor, care vor ramane pentru supraveghere in centre de acest tip”, a spus dr. Rares Pop.
Numai ca presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Alexandru Deac, spune ca nu are in buget sume pentru acest tip de activitati. „Finantarea vine de la Ministerul Sanatatii si de la Casa Nationala de Sanatate. Trebuie ca primaria sa faca o cerere pentru a obtine finantarea, iar apoi exista solutia de a face contract pe servicii medicale, CAS fiind deschisa sa faca acest contract pentru servicii medicale – probabil, in zilele care urmeaza se vor finaliza documentatiile”, a precizat Deac.
Un centru medico-social se adreseaza in special bolnavilor cronic si celor in varsta, persoanelor fara adapost ori cele care necesita perioade mai lungi de supraveghere medicala. Primarul Lese a mai precizat ca situatia ideala ar fi mutarea statiei de Ambulanta intr-o fosta centra termica, cladirea aflandu-se chiar in spatele centrului medico-social.
Sursa: Angela Sabau