Vezi VIDEO
Politistii din Maramures si-au propus ca in urmatorul an sa reduca cu 50% mortalitatea rutiera iar pentru a-si atinge telul au implicat autoritatile locale intr-un proiect judetean. Primariilor din cele doua municipii si 11 orase li se solicita sa se preocupe mai mult de siguranta in trafic, si anume sa amenajeze trotuare corespunzatoare, sa creeze benzi speciale pentru circulatia vehiculelor lente si, nu in ultimul rand, sa aiba in vedere piste pentru biciclisti. Interesul autoritatilor locale pentru proiectul lansat astazi, 21 august, s-a dovedit insa foarte scazut. La eveniment au fost prezenti doar reprezentantii primariilor Baia Mare, Tautii Magheraus si Cavnic.
Pentru a pune in practica acest proiect, derulat la initiativa Comisiei Europene, primariile municipiilor si oraselor din Maramures vor semna un protocol de colaborare cu Inspectratului de Politie Judetean (IPJ) Maramures, prin care cele doua parti vor incerca sa gaseasca solutii pentru scaderea numarului de accidente grave. Finalitatea depinde de autoritatile locale, care vor trebui sa identifice banii necesari pentru realizarea acestor investitii extrem de necesare in judet, date fiind problemele mari de siguranta in trafic
„Avem multe accidente produse de starea tehnica deficitara a drumurilor, de calitatea precara a materialelor utilizate la efectuarea de reparatii curente si la semnalizarea orizontala si verticala. Acestea se constituie, din nefericire, in tot atatea cauze generatoare de accidente de circulatie”, a relatat seful Serviciului Politiei Rutiere Maramures, Dorin Gherman.
Potrivit estimarilor facute de politisti, aproximativ 10% dintre accidentele inregistrate in Maramures au drept cauza starea proasta a drumurilor. In majoritatea localitatilor infrastructura rutiera e departe de normalitate, insa, potrivit oamenilor legii, exista si zone si unele unde s-au facut pasi pentru sporirea sigurantei rutiere. Exemple de buna practica sunt considerate de Baia Mare si Sighetu Marmatiei, unde au aparut sensuri giratorii, piste pentru biciclisti si unde a fost extins iluminatul stradal.
„Cu ce poate veni politia in sprijinul administratiei publie locale? Acolo unde se considera necesar, pot fi facute analize ale accidentelor rutiere, sa vedem cate au fost din pricina infrastructurii si, de asemenea, politia poate participa la componenta de prevenire prin educatie rutiera”, a declarat inspectorul principal Cecilia Grozavu.
Reprezentantii IPJ Maramures au explicat ca, pentru ca primariile sa aiba banii necesari investitiilor de infrastructura, ar trebui ca sumele provenite din amenzile de circulatie aplicate soferilor intr-o anumita localitate sa ajunga in bugetul comunitatii respective. Acest lucru ar presupune insa o modificare legislativa, care sa permita gestionarea separata a fondurilor.
Programul demarat, astazi, de politisti poarta numele „Orasele sigurantei rutiere” si se desfasoara la nivel european. La finalul proiectului, orasele care vor inregistra cea mai mica rata a accidentelor grave vor fi premiate.
Sursa: Andrei Gherghel