In tot mai multe gospodarii din Maramures, in perioada aceasta porcii crescuti timp de un an sunt taiati dupa vechiul obicei. Durduliii sunt parliti, transati iar apoi transformati in fel de fel de bunatati fara de care Craciunul nu ar avea aceeasi insemnatate. Oamenii nu renunta la traditia Ignatului si continua sa il prepare pe „Ghita” dupa retetele din mosi-stramosi.
Multi gospodari maramureseni isi sacrifica porcii inca de la inceputul lunii decembrie pentru ca deliciosii carnati, carnea de porc sau slanina sa stea mai mult timp la afumat si sa capete un gust delicios pana la Craciun. La fel s-a intamplat astazi, 15 decembrie, la fabrica lui Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale din Maramures, unde un guitator a fost sacrificat dupa metoda traditionala, pentru a ilustra modul in care se desfasura acest ritual pe vremea bunicilor nostri.
„Tot la fel le facem cum faceau bunicii nostri. De fapt, asta am invatat de la parinti, eu de la tata am invatat sa tai porci, sa pregatesc produsele traditionale si asa o sa las mostenire si la urmasii mei”, a spus Ioan Tataran.
Porcul sacrificat astazi a fost parlit cu paie, iar, conform obiceiului, urechea a fost prima care a fost degustata de pofticiosi. Dupa ce macelarii si-au terminat treaba, porcul „Ghita” a fost preschimbat, ca prin farmec, in delicioase bucate, facute tot dupa retete traditionale.
„Trebuie sa pastram traditia care am mostenit-o de la parintii nostri. In sistemul industrial e cu totul altceva, totul merge pe banda rulanta. Noi dorim sa facem asa cum am invatat de la parintii nostri si sa facem produse adevarate, din porci adevarati, pentru oameni adevarati”, a explicat Ioan Tataran.
Chiar daca pana la la realizarea produselor a fost nevoie de ore intregi de munca, atat macelarii, cat si cei prezenti la pomana porcului au spus ca gustul produselor traditionale nu poate fi egalat de niciun produs realizat industrial.
Sursa: Andrei Gherghel