Rareori a fost atat de plina sala mare a Palatului Administrativ din Baia Mare ca si marti, cand a avut loc sedinta Asociatiei Palincarilor maramureseni. Oameni in varsta au venit din cele mai indepartate colturi ale judetului ca sa se inscrie in organizatie pentru ca si-au dat seama ca singuri nu au cum sa lupte pentru dreptul de a produce si vinde palinca.
Coada la adeziunile de palincari
“Am venit sa ma inscriu ca da de a fi mai bine. De unul singur ii tare greu sa te descurci cu atatea taxe si interdictii. De la noi din Sapanta is mai multi care or venit, iar io am adus bani ca sa ii inscriu si pe alti vecini care is mai batrani si nu or putut sa bata atatia kilometri pana la Baia Mare”, a spus Patru Turda.
S-a stat la coada timp de cateva ore, atat inainte de sedinta, cat si dupa aceasta, pentru ca gospodarii doreau “adeziuni de palincari”. Pomicultorii au fost nevoiti sa scoata 50 de lei pentru cotizatie, in timp ce proprietarii de cazane au platit cate 100 de lei.
“Amu tare bine ar fi sa vie ei pa la noi la tara si sa stranga semnaturi, ca oameni ar fi, dara unii nu pot, iara altii nu au vreme de plimbari. Ce conteaza ii sa fie si rezultate, ca asociatii de palincari au mai fost. Am mai dat cotizatii si amu-s vreo patru ani si nu am vazut nimic”, a aratat un alt producator maramuresean de palinca.
Sperante mari in federatia ardeleana
Maramuresenii au sperante mari de la asociatia recent constituita, dar si de la palincarii din judetele vecine, care au anuntat, marti, ca isi unesc fortele si ca urmeaza sa faca demersuri pe langa guvern ca sa le faca viata mai usoara producatorilor de bauturi traditionale.
“Infiintam Federatia Palincarilor din nord-vestul Transilvaniei. Sunt doua asociatii din Satu Mare, una din Zalau si o a patra din Maramures pentru care exista deja documentatia”, a aratat Gheorghe Ciocan, liderul uneia dintre asociatiile din Tara Oasului care se ocupa de procesul de constituire.
El a spus ca demersurile la judecatorie vor fi facute chiar la finele acestei saptamani, urmand ca federatiei sa i se alature ulterior si producatorii de palinca din Bistrita, Cluj si Bihor. “Chiar si pomicultorii pot sa ni se alature, pentru ca si ei vor avea de castigat. Deja suntem peste 5.000”, a mai aratat el.
Imbuteliere fara accize
Palincarii din Maramures si-au dat, marti, acordul pentru ca liderii viitoarei federatii sa faca demersuri la Bucuresti in ce ii priveste si anume sa ceara scutirea de accize a productiei de bauturi traditionale.
“Avem la indemana legislatia europeana. In Germania, productia de alcool este subventionata daca ea se mentine sub cantitatea de trei hectolitri, iar in Ungaria exista zone, cum ar fi Ardealul la noi, unde productia de palinca este scutita de accize. Aceste modele le vom invoca si noi”.
Ciocan a aratat ca se va cere chiar si la imbuteliere fara accize a palincii si ca unul din demersurile importante va fi acela de includere a cazanelor in segmentul de prestari servicii din punct de vedere fiscal. “Ar scadea foarte mult costurile. Gospodarii nu au bani sa faca antrepozite, asa ar moderniza cazanele si ar putea sa produca.”
Horinca va fi marca de Maramures
Reprezentantii asociatiilor care au semnat pentru constituirea federatiei palincarilor au liste destul de lungi cu denumiri de produse alcoolice traditionale pe care intentioneaza sa le transforme in marci.
In timp ce satmarenii vor sa ramana pe ideea de ”palinca”, in Maramures exista numeroase voci care spun ca vor sa dezvolte brand-ul “horinca”. Reprezentantii asociatiei au precizat ca vor promova si ideile producatorilor particulari si ca fiecare gospodar va putea sa ceara inregistrarea marcii personale de horinca.
Nu ar fi exclus asadar ca pe piata din Maramures sa apara peste ceva vreme “Horinca lu’ Palaguta lu’ Ionu din Deal”, destinata consumatorilor finuti, sau chiar “Horinca lu’ Grigore Tri Cacaraza”, pentru cei cu simt mai dezvoltat al umorului.
Sursa: Larisa Tivadar