![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cu ocazia implinirii a 30 ani de la promovarea echipei de handbal masculin Minerul Cavnic in Divizia A, fostii handbalisti care au evoluat in decursul timpului pentru echipa de la poalele muntilor Gutai au disputat un meci in amintirea „vremurilor de aur”. Desi vremea nu le-a permis sa joace pe terenul in aer liber, acolo unde se disputau candva partidele, sala de sport din localitate a fost locul perfect pentru un meci plin de faze spectaculoase. Si chiar daca reusitele handbalistice nu au mai fost la fel de impresionante ca in tinerete, jucatorii au facut spectacol.
Handbalul s-a intors in Cavnic, insa, din pacate, doar pentru a sarbatori o mare reusita de acum trei decenii, atunci cand echipa ajungea pentru prima data in Divizia A. Timp de cateva zeci de minute, fostii handbalisti, care acum sunt parinti si chiar bunici, au aratat cum au putut sa promoveze in primul esalon al handbalului romanesc intr-o perioada in care handbalul masculin din tara era la un nivel foarte inalt.
„La Cavnic se juca un handbal plin de daruire, de pasiune, in comparatie cu cel de astazi care merge mai mult pe factura interesului. Reintalnirea a fost extraordinara, ma bucur pentru spectacolul creat chiar daca veleitatile handbalistice au trecut, insa eu consider ca a fost o reusita, o intalnire emotionanta care imi va ramane in amintire. Eu sunt optimist, dar si pretentios si ambitios si spun ca foarte greu va fi egalata performanta echipei Minerul Cavnic”, a declarat Ioan Baiza, antrenorul echipei Minerul Cavnic in perioada 1979 – 1996.
Echipa din Cavnic a fost infiintata in 1974, fiind finantata de catre exploatarea miniera din localitate. Timp de cinci ani a evoluat in campionatul judetean, iar in 1979 echipa promoveaza in Divizia B. Pana in 1982 echipa evolueaza in Divizia B, atunci cand s-a reusit prima promovare in Divizia A. Echipa retrogradeaza in 1985, iar in 1992 jucatorii reusesc o noua promovare in Divizia A, unde va evolua doua sezoane, retrogradarea venind in 1995. Echipa s-a desfiintat in 1998 din cauza lipsei banilor.
„Nu pot sa ma gandesc decat cu satisfactie si cu placere la momentele care au fost. Au fost niste momente extraordinare si bucuria este cu atat mai mare ca o parte dintre colegi ne-am reintalnit. As vrea sa ii multumesc in mod special domnului Dicu, un om deosebit pentru tot sportul din Maramures”, a spus Ernest Vass.
Din lotul care a promovat in 1982 faceau parte Sorin Vintilescu, Dorel Iacob, Robert Rus, Constantin Odaie, Radu Ignatescu, Ioan Chircu, Tiberiu Cojocaru, Atilla Rigan, Viorel Haiduc, Nicolae Felecan, Vasile Deszi, Ioan Pop, Ernest Vass, Victor Bran.
„Cavnicul, dupa mine, a fost a doua capitala in Maramures a sportului, unde era o echipa de fotbal de Divizia B, echipa de popice, handbal de Divizia A si ar trebui stimulati tinerii ca in viitor sa vedem cat mai mult sport”, a declarat Dorel Iacob, fost jucator al echipei Minerul Cavnic.
Daca trecutul sportiv al Cavnicului este stralucitor, viitorul nu pare in momentul de fata sa fie la fel, sportul fiind aproape de disparitie in oras. „Am sarbatorit azi ce a existat candva si ce nu exista astazi. Acele trairi pe care le-am avut atunci nu mai putem sa le avem astazi pentru ca nu mai exista sport in orasul Cavnic. Viitorul ce ne rezerva? Ne dorim si in Cavnic ca sportul sa reinvie”, a declarat Alexandru Dragos, primarul orasului Cavnic.
In anul 2008, s-a infiintat echipa de handbal fete AS Stiinta Cavnic, care este antrenata de Florina Pop, echipa care functioneaza pe langa Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic. Mai multe jucatoare initiate la echipa din Cavnic evolueaza in acest moment la clubul Marta Baia Mare.
Sursa: Andrei Gherghel