De Ziua Mondiala a Educatiei, dascalii maramureseni au sarbatorit printr-o greva generala. Nu toate cadrele didactice au agreat aceasta forma de protest, unii preferand sa-si tina cursurile scolare in conditii normale, situatii razlete inregistrandu-se la Scolile Generale Nicolae Iorga, George Cosbuc si Colegiul National Vasile Lucaciu, toate din Baia Mare. La Scoala din Dragomiresti, intreg personalul a fost prezent dimineata la ore. Cursurile scolare care nu s-au tinut astazi nu vor fi recuperate, pentru ca, in conformitate cu contractul colectiv de munca, in 5 octombrie ar fi trebuit sa aiba loc doar activitati specifice Zilei Mondiale a Educatiei.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), s-a declarat multumit de mobilizarea care a existat intre colegii sai in ce priveste participarea la greva generala, chiar daca au existat si spargatori de greva.
Acesta a declarat ca are cunostinta despre situatii razlete inregistrate la unele unitati de invatamant din municipiul Baia Mare, unde au exista cate unul-doi dascali ce nu au dorit sa renunte la orele cu elevii.
Astfel de cazuri au fost la Scolile Generale George Cosbuc, Nicolae Iorga si Colegiul National Vasile Lucaciu. A existat si o scoala generala unde intre personalul s-a prezentat dimineata la ore si si-a desfasurat activitatea conform programului normal. Dupa o ora de curs, dascalii de la Scoala din Dragomiresti au hotarat sa se alature sindicalistilor si au intrat si ei in greva generala.
La greva generala din invatamantul preuniversitar maramuresean au participat 99,98 %, conform liderului SLI maramures, Liviu Pop. ”In 99,98 % din unitatile scolare, s-a desfasurat greva generala, cu o mica exceptie, o singura scoala avem date ca n-a fost in greva general, la prima ora. Peste 97 % dintre membrii de sindicat au participat la greva. Sunt unitati scolare unde am avut colegi care n-au dorit sa participe la aceasta foma de protest. Este dreptul lor democratic de a nu participa la greva, dar consideram ca numai prin solidaritate si unitate, vom duce la sfarsit revendicarile pe care ni le-am propus, respectiv modificarea legii salarizarii unitare. Colegii nostri din invatamant sunt nemultumiti de legea salarizarii unitare si legea educatiei”, a precizat Liviu Pop.
Sindicalistii sunt ingrijorati si pentru reducerile de personal anuntate pentru inceputul anului viitor. ”Cel mai alarmant lucru e ca din 1 ianuarie, in jur de 57.000 – 60.000 de bugetari trebuie sa plece din sistem, ceea ce inseamna ca din invatamant ar trebui sa plece cam 17.000 de oameni. Acest lucru va contribui la perturbarea procesului de invatamant. Ce se va intampla cu elevii, care raman fara dascali?”, a relatat ingrijorat Vilmos Ambrus, membru in Biroul Operativ al SLI Maramures.
Conform centralizarii datelor, in Maramures din cei 9.000 de angajati ai unitatilor de invatamant, 122 nu s-au aflat in greva generala. Nu este vorba neaparat de dascali, ci de personal nedidactic sau personal didactic auxiliar.
Greva profesorilor coincide cu Ziua Mondiala a Educatiei, sarbatorita anual in 5 octombrie. Din aceasta cauza, cursurile scolare nici nu vor fi recuperate, pentru ca in conformitate cu articolul 8 din contractul colectic de munca, in 5 octombrie in scoli trebuie sa se realizeze activitati specifice Zilei Mondiale a Educatiei si nu cursuri.
Sindicalistii maramureseni din invatamant nu vor fi prezenti miercuri, 7 octombrie, la mitingul de la Bucuresti, insa vor fi reprezentati de colegii sai din Federatie de la Bucuresti. In schimb, din 8 octombrie, la nivelul judetului va fi declansat un referendum prin care dascalii vor fi intrebati daca sunt sau nu de acord cu declansarea grevei generale pe termen nelimitat, incepand cu data de 16 noiembrie.
Greva generala de o zi s-a incheiat in scoli, dar notele elevilor nu vor fi notate in cataloage, masura urmand sa fie mentinuta pana in momentul in care se va gasi o solutie favorabila la revendicarile inaintate, ceea ce ar putea dura pana dupa alegerile prezidentiale.
Sursa: Camelia Tocaci