Aglomeratie la salinele din Ocna Dej, unde zeci de tiruri au format coloane ce se intind pe cativa kilometri. La salina se lucreaza „la foc continuu”, in trei schimburi, inclusiv in weekend, pentru a face fata cererii uriase de sare. Cele mai multe solicitari vin de la firmele care efectueaza lucrari de deszapezire, care si-au consumat stocurile de sare, din cauza zapezilor abundente cazute in ultima perioada.
Se lucreaza fara incetare la ocnele din Dej, asaltate de cererile firmelor de deszapezire impacientate de prognozele meteo care au anuntat ninsori abundente si in perioada urmatoare. Zeci de tiruri din toata tara stau aliniate pe mai multi kilometri si asteapta sa fie incarcate cu sare.
Si in Baia Mare au existat probleme cauzate de lipsa de sare. In 13 decembrie, in municipiu s-a intervenit doar cu utilajele cu lama, pentru a economisi stocul de sare. „Stau de la ora 3 noaptea. Sper sa ajung pana diseara”, spune un sofer venit din Satu Mare. Alt conducator auto, din Zalau, crede ca va ajunge la destinatie doar ziua urmatoare, pentru ca inainteaza intr-un ritm extrem de lent.
La Salina Ocna Dej, se lucreaza pe trei schimburi, non-stop, la capacitate maxima. „Vineri (n.r., 10 decembrie) au fost peste 100 de masini si le-am incarcat pe toate. In aceasta perioada se cere sare de deszpezire, pentru cei care au contracte”, a declarat Adrian Alexandru, inginer sef la Salina Dej.
Si trenurile de marfa asteapta sa fie incarcate cu pretioasa sare pentru deszapezire. La Salina Ocna Dej se extrag in fiecare zi 3.000 de tone de sare. Inginerul Alexandru spune ca actiunea de forare si de transport a sarii inspre suprafata se desfasoara la peste 100 de metri sub pamant. La fiecare detonare se extrag 450 de tone de sare, iar galeria inainteaza cu aproximativ doi metri.
Dupa ce sarea este incarcata in camioane, aceasta este transportata in zona unde este maruntita, este incarcata pe benzi si apoi e trimisa la suprafata, de unde ia drumul distribuitorilor, in Romania, Ungaria si Slovacia. Tot acest proces este executat cu doar 25 de persoane care lucraza in subteran.
Administratia locala baimareana spune ca, la inceputul sezonului, avea pe stoc 400 de tone de sare, care s-a consumat. Din transportul de aproximativ 250 de tone adus luni, 13 decembrie, s-a consumat deja 100 de tone, astfel ca in urmatoarele zile operatorul de deszapezire va trebui sa ia din nou drumul spre Dej.
Sursa: Catalin Tineghe, Vasile Dale