Administratie

Gabriel Zetea: ” Sunt nevoit să fac câteva clarificări”

Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş ia atitudine după declaraţiile publice făcute de doi dintre primarii din judeţ. Aceştia se plâng în mediul on-line, dar şi la televiziuni de bugetul primit şi aruncă cu noroi spre Administraţia Judeţeanăjustificând astfel nerealizările proprii.

“Maramuresul are 76 de unitati administrativ teritoriale si are asadar 76 de primari. Dintre acestia doar 2 au facut in aceasta perioada declaratii publice despre Bugetul de Stat pentru 2019 aprobat recent de catre Parlamentul Romaniei : Lucian Morar PMP (primar Ulmeni) si Petrut Vladimir independent dupa propriile sale declaratii (primar Cavnic).
In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Maramures nu am considerat niciodata oportun sa raspund public declaratiilor primarilor judetului, dar avand in vedere aceste doua declaratii care distorsioneaza realitatea sunt nevoit sa fac cateva clarificari:
1. Autoritatile locale au cerut de la Revolutie incoace descentralizarea. Si cea decizionala dar mai ales cea financiara. Azi, pentru prima data, un Guvern are dorinta sa o faca. Bugetul pentru autoritatile locale in acest an este cu 7 miliarde de lei mai mare decat anul trecut. 100% din impozitul pe venit care se realizeaza pe teritoriul unei localitati ramane la autoritatile locale (60% direct la bugetul localitatii, restul in diferite formule la bugetul Consiliului Judetean si indirect la aceleasi localitati). Pe langa aceste sume la bugetul fiecarei localitati se adauga sumele din taxele si impozitele locale, sumele din TVA, alocarile de la Consiliul Judetean si sumele atrase prin proiecte.
2. Pentru prima data bugetul de functionare pentru fiecare autoritate locala va fi asigurat de catre Consiliul Judetean, ca de altfel intreaga procedura de alocari financiare catre primarii (pana acum procedura era asigurata de catre Administratia Judeteana de Finante pe baza unor formule intelese de prea putina lume) si va asigur personal ca intreaga procedura va fi una transparenta si care va tine cont de necesitatile fiecarei primarii in parte. O sa am intalniri punctuale cu fiecare primar maramuresean si voi tine cont de fiecare problema ridicata de catre acestia. Sumele pe care Consiliul Judetean le are la dispozitie sunt mai mult decat suficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de functionare ale tuturor primariilor din judet. Nicio primarie nu va avea buget mai mic decat in 2018!
3. Declaratia domnului primar Lucian Morar o iau in spectrul politic pentru ca sunt convins ca este facuta in calitate de presedinte PMP si nu ca primar. Ca primar domnul Morar stie ca spune un neadevar cand afirma ca Bugetul de Stat aloca 0 lei pentru asistenta sociala pentru ca toate aceste sume au fost trecute in sarcina autoritatilor locale. Adica Guvernul aloca toti banii necesari prin Legea Bugetului pentru asistenta sociala dar platile catre beneficiari vor fi facute de catre primarii. (nu este vorba despre vreo modificare substantiala ca si pana acum tot primariile faceau platile doar ca Guvernul nu aloca decat 90% din sume). Mai mult, daca domnul primar are bunavointa sa citeasca atent Legea Bugetului, la articolul 20 din Sectiunea a doua dedicata autoritatilor locale, va afla ca avem obligatia de a aloca CU PRIORITATE in Bugetul pe acest an sumele pentru asistenta sociala. Daca nu am fost suficient de explicit va stau oricand la dispozitie cu clarificari suplimentare.
4. In ceea ce priveste declaratiile domnului primar Petrut lucrurile stau cam la fel. Declaratiile sale sunt tot de natura politica. Nu in beneficiul unui partid anume ci in beneficiul sau personal. Domnul primar este in cautare de partid politic pentru candidatura din 2020 pentru ca stie ca PSD nu va mai sustine cel mai slab primar din judet (din punct de vedere al proiectelor atrase) pentru un nou mandat. Asa ca face singurul lucru pe care il stie : scandal mediatic fara nicio dovada. Omul are un refren : Zetea e de vina pentru orice…de la accidente de masini pana starea jalnica in care a adus EL Cavnicul pentru ca nu este EL in stare sa scrie proiecte. In locul cavnicarilor eu m-as uita atent la Borsa si la succesul pe care un primar harnic si competent il poate aduce orasului prin dezvoltarea serioasa a zonelor montane. In rest Cavnicul este azi pe ultimul loc in ceea ce priveste numarul de proiecte atrasevintre toate primariile Maramuresului. Are doua. Unul finantat de catre Guvernul Romaniei prin PNDL de 12 milioane de lei (acelasi Guvern PSD-ALDE pe care el il injura zilnic) si unul de cateva zeci de mii de euro finantat prin GAL. In rest pauza. Borsa tocmai a semnat un proiect de 20 de milioane de euro pentru domeniul schiabil. Cavnicul nici macar nu a depus vreun document. Ne spune domnul primar ca nu are suficienti bani pentru salarii. FALS. Ne spune domnul primar ca va avea buget mai mic decat in 2018. FALS. Ne spune domnul primar ca nu poate asigura functionarea Spitalului. Eu ii spun asta de 2 ani de zile si l-am rugat insistent sa il transfere in grija Consiliului Judetean. A refuzat pentru ca are interesele sale personale acolo, instalatii de incalzire de facut si oameni de angajat ilegal (conform deciziilor instantelor de judecata). Noi Consiliul Judetean suntem dispusi si azi sa preluam Spitalul din Cavnic si sa il aducel la nivelul de performanta al spitalelor din Baia Mare. In rest, ii asigur pe cavnicari ca vom avea grija de Cavnic in continuare. Chiar daca primarului nu ii pasa…
PS. …sunt sigur ca pe acest subiect voi mai reveni…si la Cavnic cu informatii suplimentare de interes pentru Camera de Conturi din Maramures!”, a declarat Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *