Vezi VIDEO
Primarii mai multor comune maramuresene au cerut sprijinul institutiilor statului pentru a stopa furturile de pe terenurile agricole si din gospodariile fermierilor. Autoritatile locale s-au plans conducerii Prefecturii Maramures ca persoane de etnie roma actioneaza frecvent, furand tot ce se poate: de la lucerna, pana la animalele din curtile proprietarilor. In plus, acestia recurg la violente verbale sau chiar agresiuni fizice.
Dupa ce isi lucreaza pamanturile pentru a-si castige existenta, numerosi fermieri maramureseni se aleg doar cu pagube dupa ce sunt calcati de hoti. Conform autoritatilor locale, sunt semnalate frecvent cazuri in care persoane de etnie roma circula cu caruta dintr-o localitate in alta si, dotati cu furci sau coase, distrug culturile fermierilor. Au fost situatii in care hotii prinsi in fapt au recurs chiar la violente pentru a scapa.
„Anul trecut am facut patrule comune cu politia si jandarmeria, s-a infiintat chiar un punct mobil de patrulare. Anul acesta s-a inceput cositul la plantele de nutret, avem aceeasi problema. Ba mai mult, avem chiar agresiuni fizice asupra unor fermieri, amenintari la familiile respectivilor”, a declarat primarul comunei Ardusat, Vasile Ciprian Rus.
La randul sau, primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, a semnalat conducerii Prefecturii ca „am reprosuri din partea cetatenilor ca se fura tot ce se coseste, se fura gaini, tot ce se gaseste. Comuna Coroieni «beneficiaza» de 500 de persoane care au impanzit judetul. Nu e doar problema Coroieniului, e a judetului, a Guvernului si a Europei. Deja am si in Lille vreo 20-30 de familii”.
Autoritatile locale spun ca oamenilor le e teama sa intervina pentru a stopa furturile, riscand in orice moment sa ajunga victime, deoarece romii actioneaza in grupuri. „Ei merg cu caruta, cosesc trifoi, lucerna si oamenii care vin nu pot sa intervina, pentru ca ei sunt mai multi. Nu cosesc dintr-un capat, ci acolo unde e mai bun. Le e frica, romii sunt in numar mare, cu furci, cu coase, si ii ameninta”, a punctat secretarul comunei Satulung, Stanica Prisecariu.
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a cerut sa se ia masurile necesare pentru ca vinovatii sa fie trasi la raspundere, astfel incat sa nu mai fie tentati sa recurga la un astfel de gest.
„As vrea sa transmit ca proprietatea e sfanta si as vrea sa fie respectata si cine o incalca isi asuma lucrurile acestea, pentru ca eu cred ca in 2014 trebuie sa punem si piciorul in prag. Daca un om reuseste sa faca o cheltuiala sa-si infiinteze cultura, iar cineva sa-si bata joc de munca lui, cred ca e momentul sa vedem despre ce e vorba”, a spus prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
De cealalta parte, jandarmii maramureseni spun ca nu au sesizari de acest gen din partea autoritatilor si prin urmare nu pot sa intervina. Problema e ca nici sanctiunile pe care le aplica nu stopeaza acest fenomen.
„Masurile coercitive care sunt la indemana fortelor de ordine nu-si ating scopul. Cunoasteti acele prevederi, trimitem sa fie executati silit, luam masuri pentru a transforma amenda contraventionala in munca in folosul comunitatii, nu se prezinta, instanta ii trimite din nou la noi, prin urmare scopul coercitiv e aproape nul”, a precizat locotenent-colonel, Marin Teglas, prim adjunct al inspectorului-sef al Jandarmeriei Maramures.
Pentru a stopa sau macar diminua furturile, autoritatile au cerut organizarea de patrule mixte. Altii au venit chiar cu ideea montarii unor camere de supraveghere video in zona locuintelor persoanelor de etnie roma, pentru ca situatia sa fie in permanent monitorizata.
Sursa: Camelia Tocaci