Vezi VIDEO
Doar zece zile au mai ramas pana cand reprezentantii primariilor maramuresene vor trebui sa fie gata cu inventarierea terenurilor agricole si forestiere pentru a putea fi reluata procedura de retrocedare. Secretarii primariilor au fost solicitati sa transmita la prefectura si datele cu privire la necesarul de terenuri pentru fiecare localitate, astfel incat cei care au avut castig in instanta sa poate fi pusi in posesie.
Inventarierea terenurilor agricole si forestiere care trebuie retrocedate sau care au ajuns la proprietari, trebuie finalizata pana in 26 iunie. Oficialii Prefecturii Maramures sunt convinsi ca necesarul e mult mai mare in comparatie cu suprafetele de teren agricole sau forestier existente la nivelul fiecarei localitati. Tocmai de aceea, prefectul judetului Maramures a solicitat o evidenta clara pentru a se cauta o solutie la cererile venite din partea celor care si-au castigat dreptul de proprietate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
„Referitor la Legea 165, 26 iunie este data de referinta, ultima in care trebuie sa fim la zi cu tot ce se numeste suprafetele de teren agricol si forestier care s-au pus sau nu s-au pus in posesie, suprafetele de teren care au fost solicitate prin cereri nesolutionate si prin sentinte judecatoresti aflate pe rol la instante. Si, bineinteles, care e necesarul de teren agricol si forestier la nivelul fiecarui consiliu. Sunt convins ca ne trebuie pamant din alta parte”, a declarat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Fiecare comisie locala de fond funciar va trebui sa intocmeasca situatia cu necesarul terenurilor. Dupa centralizarea datelor la nivel national se vor relua retrocedarile.
„Situatia de astazi cu necesarul terenurilor e intocmita de comisia locala de fond funciar. Noi urmeaza sa centralizam datele si sa le transmitem la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si se va intocmi situatia la nivel national. Dupa ce am depus aceste situatii vom relua procedura de reconstituire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere”, a explicat sef serviciu in cadrul Prefecturii Maramures, Rodica Pop.
Pe de alta parte, secretarii primariilor din comunele maramuresene au fost instiintati ca vor trebui sa comunice si valoarea contractelor incheiate cu topografii. Masura e necesara pentru ca ulterior sa poata fi alocate fondurile necesare in cazul administratiilor unde nu exista deloc bani sau sunt asigurati doar partial pentru inventarierea terenurilor.
Activitatea Comisiei Judetene de Fond Funciar e suspendata din vara lui 2013. Masura a avut ca scop clarificarea unor aspecte legate de abuzuri semnalate in legatura cu terenurile si spatiile confiscate in regimul comunist.
Sursa: Camelia Tocaci