![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Folclorul romanesc este din nou in doliu. Maestrul coregraf, Valeriu Buciu a incetat din viata in noaptea de 16 spre 17 noiembrie, la varsta de 79 de ani. De numele omului de cultura se leaga multe dintre realizarile Ansamblului National Folcloric Transilvania, fost “Maramuresul” in perioada in care l-a condus. Cei care l-au cunoscut spun despre Valeriu Buciu ca era sever, dar si foarte meticulos in activitatea sa artistica. Ca om, era bland, familist, dar si un iubitor de neam si credinta.
Un nume de referinta in folclorul romanesc, Valeriu Buciu pleaca discret din aceasta viata. Cunoscutii nu l-au uitat pe maestrul coregraf si isi amintesc cu drag de omul care si-a pus amprenta in inceputurile artistice ale multor dansatori care activeaza astazi in Ansamblul National Folcloric Transilvania din Baia Mare. Directorul acestei institutii de cultura, Iuliana Dancus, spune ca a avut sansa sa-l cunoasca pe Valeriu Buciu, in primul rand in calitate de artist si abia apoi din functia de conducere pe care o ocupa in prezent.
„Au fost multe nopti luminate de veioza de pe biroul lui. A fost un exemplu de bun director, pentru ca dansul intra primul in institutie, venea la ora 6.00, si pleca ultimul, la ora 20.00. Sunt un om fericit pentru ca am avut sansa sa-l cunosc in primul rand ca artist, pe scena si apoi ca si director. Este o mare pierdere pentru noi. A avut alaturi de dansul familia frumoasa, pentru ca a fost un mare familist si un bun roman si credincios. Iubea foarte mult poporul roman si aceasta glie si de aceea a creat si acest repertoriu coregrafic extraordinar pe care noi il mostenim astazi”, a marturisit Iuliana Dancus.
Despre maestrul coregraf, Iuliana Dancus a mai aratat ca a fost cel care a format scoala de dans traditionala, dar si cel care a schimbat imaginea ansamblurilor profesioniste din tara.
„Admirat si iubit de lumea dansului romanesc si de cei care iubesc traditiile romanesti, de oameni ai culturii internationale, Valeriu Buciu a fost omul care a format scoala de dans traditional romanesc alaturi de alte mari nume ale acestui domeniu, oameni profesionisti si formati la scolile de dans internationale si nationale romanesti. Valeriu Buciu a fost cel care a reformat aceasta institutie, a fost foarte multi ani director al ansamblului, dar si peste 30 de ani coregraf al acestei institutii”, a mai spus Iuliana Dancus.
Dansatorii de la Ansamblul National Folcloric Transilvania si-l amintesc pe Valeriu Buciu ca fiind unul exigent in privinta actului artistic, dar unul de la care au invatat lucruri speciale si alaturi de care au avut sansa sa cunoasca tarile unde au dansat.
„Eu am venit, m-a adus mai bine zis maestrul Buciu, in 1993, la Ansamblul National Transilvania. De fapt, atunci a fost inceputul proiectului a ceea ce se numeste azi Ansamblul National Folcloric Transilvania. Am facut parte din generatia care a inceput acest proiect si maestrul Buciu ne-a invatat, ne-a educat pot sa zic, desi cateodata ne suparam pe el in turnee. Eram obositi, dansul ne invita sa mergem sa vizitam peste tot, azi pot sa spun ca suntem bucurosi ca ne-a dus si ne-a aratat, am vazut foarte multe impreuna cu dansul, am fost in turneul din Japonia, amintiri placute”, a afirmat dansatorul Adrian Sabau.
Un alt dansator, Daniel Bota, spune ca „in primul rand este o mare pierdere pentru folclorul romanesc, pentru cel salajean pentru ca el este din Salaj la fel ca si mine. El a fost cel care m-a adus la Ansamblul Transilvania in 1994. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace”.
Actualul coregraf al Ansamblului National Folcloric Transilvania, Emil Mihet, marturiseste ca de numele maestrului Buciu se leaga nu numai inceputul sau profesional, ci si inceputul vietii in doi, alaturi de sotia sa.
„Pentru mine, maestrul Buciu a fost un om de mare valoare, deoarece in toamna anului 1994 m-a selectionat si am avut onoarea sa fiu selectionat pentru Ansamblul National Folcloric Transilvania. A fost mentorul meu, a fost un om de la care am invatat foarte multe, atat pe plan profesional, cat si familial. Tot cu ajutorul dansului a selectionat-o si pe actuala sotie si de atunci suntem o familie fericita si ma bucur ca am avut onoarea sa lucrez cu dansul. Era un om sever si bland in acelasi timp, sever din punct de vedere profesional, era foarte meticulos. Ca om, era bland pentru ca ne intelegea problemele, incerca sa ne ajute si facea in asa fel incat sa vrem sa fim la Ansamblul Transilvania”, isi aminteste Emil Mihet.
Valeriu Buciu s-a nascut in 28 februarie 1935 in comuna Noul Caragaci, judetul Cetatea Alba, astazi in Ucraina. A activat ca dansator profesionist la Ansamblul artistic „Maramuresul” din Baia Mare, in paralel activand ca asistent coregraf, apoi coregraf titular si in cele din urma devenind maestru coregraf. A realizat coregrafia la mari institutii artistice profesioniste si a participat in numeroase turnee prin tara si strainatate.
A adaugat in palmares numeroase premii. Printre cele mai insemnate se numara premiul intai obtinut la patru editii consecutive ale festivalului concurs al ansamblurilor profesioniste, dar si Premiul National de Excelenta acordat de Ministerul Culturii pentru promovarea si punerea in valoare a folclorului romanesc. In 2006 a fost numit cetatean de onoare al municipiului Baia Mare.
Valeriu Buciu va fi condus pe ultimul drum, maine, 19 noiembrie. Slujba de inmormantare va fi oficiata de la ora 12.00 in foaierul Teatrului Municipal Baia Mare.
Sursa: CameliaTocaci