Vezi VIDEO
Amenzile in cazul focurilor necontrolate pot ajunge si pana la 50.000 de lei, insa proprietarii de terenuri din Maramures se pare ca nu tin cont de acest lucru atunci cand isi fac curatenia de primavara. De la inceputul lunii, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures au fost nevoiti sa intervina in 31 de cazuri in judet, incendiile de vegetatie uscata provocand pagube insemnate. Cu toate acestea, oficialii Garzii de Mediu nu au aplicat, pana in acest moment, nicio sanctiune in acest sens.
Reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures spun ca arderea resturilor vegetale in perioada de primavara se impune doar in situatia in care unele plante sunt afectate de boli.
Proprietarii de terenuri care au intentia sa arda vegetatia uscata de pe terenuri sunt obligati sa solicite un aviz din partea Directiei Fitosanitare, sa anunte Garda de Mediu, ISU si administratia locala apoi avizul APM. Viorel Iancu, directorul agentiei, avertizeaza ca arderile necontrolate de miriste pot sa afecteze grav fauna si sa produca pagube serioase.
“Este o practica paguboasa, atat pentru cetateni, cat si pentru natura. Acolo unde se produce aceasta ardere, se distruge inclusiv fondul vegetal. In al doilea rand, este paguboasa si pentru terenurile invecinate, aceste incendii pot sa ajunga si la terenurile invecinate, la gospodarii sau anexe gospodaresti”, a atras atentia Viorel Iancu, directorul APM Maramures.
In ciuda amenzilor cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei in cazul persoanelor fizice si de 25.000 si 50.000 in cazul persoanelor juridice, maramuresenii continua sa dea foc resturilor de pe proprietati, fara sa le mai supravegheze. Acest lucru a facut ca, de la inceputul acestei luni, militarii de la ISU Maramures sa fie solicitati zilnic pentru stingerea unui incendiu.
“Am avut cam unul pe zi, putem spune chiar mai mult, intrucat luna martie nu s-a terminat. S-au produs 31 de incendii de vegetatie uscata pana acum. Asa cum am anuntat in repetate randuri, arderile de miriste, de vegetatie uscata si de resturi vegetale sunt interzise cu desavarsire, fara a obtine permisul de lucru cu foc de la primarie”, a spus Cornel Babut, purtatorul de cuvant al ISU Maramures.
In urma cu cateva zile, in comuna Bogdan Voda, din cauza drumului inaccesibil, pompierii au fost nevoiti sa strabata 5 kilometri pe jos pentru a stinge flacarile ce au mistuit aproape cinci hectare de teren.
Cu toate acestea, oficialii Garzii de Mediu afirma ca nu au aplicat nicio sanctiune, pana in acest moment, celor care au lasat focurile nesupravegheate pe camp. Reprezentantii ISU Maramures sfatuiesc maramuresenii care recurg la asemenea practici sa nu faca foc la o distanta mai mica de 10 metri de constructiile din lemn si la o distanta mai mica de 40 de metri de produsele inflamabile.
Sursa: Catalin Tineghe