Vezi VIDEO
Preturile la alimentele de baza se vor majora pana la sfarsitul anului, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Producatorii maramureseni considera ca scumpirea este necesara, pentru ca acum lucreaza in pierdere. In plus, preturile produselor traditionale sunt cu 50% mai mici fata de cele practicate de marile magazine. De celalata parte, consumatorii se plang ca si asa alimentele sunt prea scumpe, in comparatie cu bugetul de care dispun, si ca vor ajunge sa moara de foame, daca preturile vor mai creste.
Vremuri grele pentru maramureseni. Pana la finele anului, preturile la alimentele de baza se vor majora, conform ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara. Vizate sunt painea, lactatele si mierea, care vor fi cu 8-10% mai scumpe.
“O sa moara oamenii pe capete!”
Baimarenii considera ca alimentele sunt si acum prea scumpe, iar o noua majorare va duce la saracirea populatiei, cei mai afectati fiind pensionarii.
“Alimentele sunt cam scumpe. La pensia noastra de 6 milioane (n.r., de lei vechi) nu e nevoie de o noua scumpire, nu ne ajung banii nici asa, e destul de scump”, a marturisit, cu lacrimi in ochi, pensionara Aurelia Batin.
Oamenii si-au pierdut optimismul si spun ca vom trai vremuri similare perioadei marii foamete din Ucraina, din anii ’30.
“N-ar trebui sa se majoreze! Eu am o pensie de 565 de lei, ce fac din ea? Si un ou costa deja 80 de bani, iar de Craciun cum va fi, ca se vor scumpi din nou? Branza, laptele sunt foarte scumpe… si zarzavaturile, nu stiu ce va fi. O sa moara oamenii pe capete!”, a spus o alta pensionara, Cornelia Filipan.
Reactia producatorilor de alimente
De cealalta parte, producatorii agricoli sustin ca e nevoie de cresterea preturilor, pentru ca deja lucreaza in pierdere.
“Dupa cat muncim, nu-s preturile prea stralucite. Poate nici pe jumatate dupa cum is preturile in magazin! La noi e 6 lei smantana, o branza la 3-4 lei. Macar 2-3 lei la cate un produs daca s-ar adauga, dupa cum muncim”, a spus una dintre precupetele din piata agroalimentara “Izvoarele”.
Totusi, comerciantii sunt constienti ca oamenii n-au bani, asa ca o noua majorare i-ar afecta si pe ei, pentru ca ar scadea vanzarile.
“Ar trebui, dar nu sunt bani. Vedeti, cu criza asta nu exista bani nici la noi, nici la dumneavoastra, nici la nimeni… Mici sunt preturile si stai aici toata ziua, te imbolnavesti. Ar trebui majorate preturile, dar daca nu-i de unde, ce sa facem?” – a explicat Ileana Vancea, o vanzatoare de lapte si branza.
La miere, de exemplu, preturile deja s-au majorat in luna mai. Apicultorii spun ca a fost un an greu, productia de miere fiind foarte scazuta, insa spun ca n-ar fi deloc binevenita o alta crestere a preturilor.
“A fost un an foarte slab, din cauza conditiilor atmosferice. Productia de miere este de circa 15-20 % fata de un an normal. Din aceasta cauza, pretul a crescut deja la miere, in luna mai. Mierea poliflora costa 18 lei/kg, mierea de tei – 22 lei, iar mierea de salcam – intre 24 si 26 lei. Mierea de mana este 26 lei/kg”, a punctat apicultorul Ioan Cotet.
Painea si lactatele, vizate de scumpire
Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Virgil Tantas, spune ca majorarea preturilor la alimentele de baza este inevitabila, fiind o consecinta a crizei mondiale.
“In perioada de criza, scumpirea alimentelor de baza duce la o inrautatire a conditiilor de viata a cetatenilor. Dar, tinand cont de context, scumpirea la alimentele de baza este perceputa ca un efect al acestei crize mondiale, iar pe plan national repercusiunile sunt dezastruoase, in conditiile scaderii veniturilor zilnice ale romanilor”, a declarat Tantas.
Conform acestuia, painea si lactatele sunt principalele produse pentru care se va aplica majorarea de preturi, pe fondul scaderii productiei nationale si a cresterii pretului materiei prime.
Sursa: Camelia Tocaci