![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Moiseienii nu isi uita traditiile. O demonstreaza acum, in preajma Sarbatorii Craciunului, cand, intr-un numar impresionant participa la Festivalul National de Colinde si Obiceiuri de Iarna, aflat la a III-a editie si care se va derula pe parcursul a doua zile. Fata de editiile anterioare, manifestarea a luat amploare, dupa cum marturisesc chiar organizatorii, pe langa localnici, la sarbatoare luand parte grupuri de colindatori din sapte judete ale tarii. Festivalul a luat fiinta la initiativa preotului Ioan Horea, dornic ca frumoasele traditii si obiceiuri din zona Moiseiului, si a Maramuresului in general, sa nu dispara. Si se pare ca straiele populare nu vor deveni (inca) piese de muzeu, atata vreme cat, indiferent de varsta, acestea sunt inca purtate, chiar daca doar in zi de sarbatoare, de moiseieni.
Festivalul National de Colinde si Obiceiuri din Moisei a debutat in dupa-amiaza zilei de azi, 18 decembrie, cu o expozitie cu tematica de Craciun, unde micutii de la scolile din Moisei au expus obiectele lucrate cu migala la cursuri. Dupa un tur prin interesanta expozitie, cei prezenti au avut parte de un spectacol oferit de micutii moroseni din Moisei si Viseu de Sus.
Imbracati in straie populare ori deghizati in personaje de Viflaim si… bine instruiti de dascali, copiii au prezentat, pe langa obiceiuri inca bine pastrate in zona, cum ar fi Jocul Caprei, si alte obiceiuri traditionale.
Atmosfera de sarbatoare a fost intregita apoi de corul celor patru biserici ortodoxe din Moisei, care au incantat sufletele spectatorilor cu un impresionant concert de colinde.
Festivalul va continua si maine, 19 decembrie, cand gazdele pregatesc pentru cei prezenti pe langa o frumoasa parada de port popular, piesa de teatru populara Viflaimul – o dramatizare ce reda momentele din preajma Nasterii Mantuitorului si care se joaca inca in preajma Craciunului, in mai multe zone ale Maramuresului. Piesa va fi coordonata de reprezentanti ai bisericii ortodoxe Moisei-centru.
De asemenea, tot maine sunt asteptati colindatori nu doar din zona Moisei – Viseu, ci si din Botosani, Suceava, Mures, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Salaj, Cluj.
“Corul celor patru biserici ortodoxe si elevi de la scolile din Viseu de Sus ne-au onorat azi cu prezenta si ne bucuram ca foarte multi copii sunt dornici sa impartasim aceleasi traditii, obiceiuri, sa ne cunoastem. Pentru maine, avem invitati din Suceava, Botosani, Bistrita-Nasaud, Satu Mare, Salaj. O sa incheiem cu un moment al Viflaimului pus in scena de reprezentanti ai bisericii ortodoxe”, a declarat Maria Sofronici, directoarea Casei de Cultura din Moisei, ce se numara printre coordonatorii festivalului.
Organizatorii au marturisit ca nu si-au putut imagina ca festivalul va lua o asemenea amploare si promit ca anul viitor, a IV-a editie sa fie la fel de reusita sau poate chiar mai buna decat cea din 2010.
Sursa: Andrei Sovan