Vezi VIDEO
Baia Mare este, pentru doua zile, capitala muzicii corale din Romania. Incepand de astazi, 7 septembrie, municipiul maramuresean gazduieste cea de-a doua editie a Festivalului Coral International „Liviu Borlan”, care va aduce pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor sase coruri din tara si din strainatate. Startul competitiei va fi dat la ora 16.00, de catre componentii corului “Speranta” din localitatea ucraineana Solotvino.
Daca la prima editie a festivalului coral au participat doar muzicieni romani, in aceasta toamna, competitia a reusit sa starneasca si interesul coristilor de peste granite. Pe langa grupul ucrainean, si-au anuntat intrarea in concurs si moldovenii din cadrul corului “Doinita”. Organizatorii evenimentului au aratat ca Baia Mare va fi reprezentata in cadrul manifestarii de “Doxologia” si s-au declarat mandri de faptul ca evenimentul capata amploare.
“La nivel de concurs festival international coral, am aflat ca suntem primii din tara, fapt confirmat de maestrul Voicu Enachescu, iar ca asteptare, practic, maine dimineata, de la ora 10.00, Adunarea Nationala Corala din Romania, condusa de maestrul Voicu Enachescu isi va desfasura raportul, activitatea si pregatirile pentru anul viitor aici, in Baia Mare, ceea ce nu este putin. Practic, doua zile suntem Capitala corala a Romaniei”, a declarat directorul Asociatiei Prietenii Armoniei si al Coralei Armonia, Alexandru Nicolici.
Astazi, la prezentarea participantilor din cadrul festivalului, au luat parte si cativa dintre fostii elevi ai marelui compozitor Liviu Borlan, care au rememorat cursurile predate de acesta. Pentru ca de la un an la altul evenimentul sa isi sporeasca notorietatea, oamenii de cultura din Baia Mare si din Maramures au primit si un sfat pretios, care, daca va fi pus in practica, ar putea atrage numeroase coruri internationale in concurs.
“Muzica lui Liviu Borlan este foarte interesanta, dar si mai interesant este faptul ca putina lume a auzit despre muzica lui si ma intreb de ce se intampla acest lucru. Pana anul trecut, cand am participat la prima editie a festivalului, nu am auzit acest nume si cred ca este pacat. Daca intr-adevar acest nume este important pentru tara voastra, atunci ar trebui sa il mediatizati cat de mult se poate, pentru ca este pacat de valoare lui ”, a declarat directorul artistic al festivalului, Andrea Angelini.
Potrivit organizatorilor, prima seara se va incheia cu un spectacol oferit de catre membrii Ansamblului National Folcloric „Transilvania”, iar maine, de la ora 10.00, se va desfasura Adunarea Generala a Asociatiei Nationale Corale din Romania, precum si masa rotunda, la care sunt invitati sa participe dirijorii de formatii corale.
Cele mai mari emotii pentru participanti vor fi de la ora 16.00, cand va avea loc gala laureatilor. Intre orele 19.00 si 20.00, formatiile corale participante vor sustine simultan concerte la Catedrala ortodoxa “Sfanta Treime” si la bisericile greco-catolice “Sfantul Anton de Padova” si “Sfanta Maria”.
Pe langa spectacolele oferite de corurile intrate inscrise in concurs, in cadrul festivalului va fi lansata si o colectie de piese corale ale compozitorului Liviu Borlan, selectata si ingrijita de catre Simion Vaida impreuna cu Lotica Vaida.
Sursa: Anca Popescu Glodan