Fenomen tulburător observat în deşertul Sahara. Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Un studiu recent arata ce se intampla in ultimii ani cu desertul Sahara.

Desertul Sahara s-a extins cu circa 10% in aproape 100 de ani, conform unui nou studiu efectuat recent in Statele Unite si publicat la sfarsitul saptamanii trecute.

Sahara, cel mai mare desert din lume, cu o intindere oficiala de 9.200.000 kilometri patrati, aproximativ cat Statele Unite – 9.834.000 kilometri patrati – s-a extins cu o suprafata situata intre 11% si 18%, in functie de sezon, potrivit studiului publicat joi in American Meteorological Society’s Journal of Climate.

Oamenii de stiinta au analizat datele privind precipitatiile anuale inregistrate pe teritoriul Africii intre 1920 si 2013. Cand media anuala a precipitatiilor este de 10 centimetri de ploaie pe an sau sub aceasta valoare, zona este considerata desert, noteaza sursa citata.

”Tendintele din Africa conform carora verile calduroase devin mai fierbinti, iar sezoanele ploioase seaca sunt asociate cu factori printre care se numara cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera si de aerosoli din atmosfera”, a declarat intr-un comunicat de presa Ming Cai, director de program in cadrul Departamentului pentru stiinte atmosferice si geospatiale a Fundatiei Nationale pentru stiinta din Statele Unite, care a finantat cercetarea.

”Aceste tendinte au un efect devastator asupra africanilor, ale caror vieti depind de economiile bazate pe agricultura”, a adaugat Cai.

Cea mai semnificativa extindere a desertului a fost observata in timpul verilor, cand Sahara a crescut cu 16% pe parcursul perioadei de 93 de ani. La fel ca in cazul altor suprafete desertice, limitele desertului Sahara fluctueaza in functie de anotimpuri. Cele mai semnificative diferente au fost observate in zonele din nordul si sudul acestui desert.

Potrivit cercetatorilor, o treime din acest proces de expansiune poate fi atribuita schimbarilor climatice determinate de om, iar restul de doua treimi sunt asociate ciclurilor climatice naturale.

”Deserturile se formeaza de obicei in regiunile subtropicale din cauza circulatiei atmosferice Hadley care face ca aerul de la suprafata sa se ridice la Ecuator si sa coboare in zonele subtropicale”, a declarat Sumant Nigam, om de stiinta specializat in stiinta atmosferica si a oceanelor la Universitatea Maryland. Aceasta circulatie atmosferica are un efect de uscare.

”Este probabil ca schimbarile climatice sa accentueze circulatia Hadley cauzand avansarea spre nord a deserturilor subtropicale”, a mai spus Nigam adaugând ca expansiunea catre sud a Sahara sugereaza ”actiunea unor mecanisme aditionale”.

Oamenii de stiinta intentioneaza sa cerceteze in profunzime aceste potentiale cauze. ”Urmatorul nostru pas va fi sa aflam ce cauzeaza aceste tendinte, in Sahara si in alte regiuni”, a declarat Natalie Thomas, unul dintre autorii principali ai studiului, om de stiinta la Maryland.

Extinderea zonelor aride va avea consecinte devastatoare asupra culturilor agricole, au notat cercetatorii.

”Spre exemplu, am inceput deja sa analizam tendintele temperaturilor sezoniere din America de Nord”, a spus Thomas. „Aici, iernile devin mai calde, insa verile se mentin aproximativ la fel. in Africa, lucrurile stau invers – iernile sunt stabile, insa verile devin mai calduroase. Asadar, efectele din Africa sunt deja mai severe”, a adaugat ea.

Lacul Ciad, situat intr-o zona de tranzitie intre desertul Sahara si savanele fertile, este afectat direct de acest fenomen. ”Tot bazinul Ciad se afla in regiunea in care Sahara se extinde catre sud, iar lacul seaca”, a spus Nigam.

„Este o amprenta foarte vizibila a reducerii precipitatiilor nu doar local, ci de-a lungul intregii regiuni. Este un indicator al imputinarii apei din lacul Ciad”, a adaugat specialistul.

Sursa: Agerpres

Stirea urmatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni de folosire si Politica de Confidentialitate.

Bloguri eMM recente