Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) condamna masurile initiate de Guvernul Romaniei, prin care mii de angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) urmeaza a fi disponibilizati. O astfel de decizie, asumata in mod iresponsabil in lipsa oricarui studiu de impact, poate genera riscuri deosebit de ridicate in sfera sigurantei nationale.
Prin disponibilizarea personalului raspunzator de protectia cetateanului si siguranta nationala, se vor aduce prejudicii atat persoanelor lezate in drepturile lor (aproximativ 10.000 de politisti, jandarmi, pompieri, cadre militare), cat si – in subsidiar – tuturor cetatenilor Romaniei. O prima posibila consecinta ar putea-o reprezenta cresterea ratei infractionalitatii, pe fondul crizei economice si a numarului insuficient de politisti si jandarmi responsabili de apararea ordinii publice.
In plus, prin neincadrarea in unitatile MAI a viitorilor absolventi ai scolilor de politie se ingradeste exercitarea dreptului la munca, intrucat studiile frecventate de acestia au avut ca finalitate explicita accederea la un post in cadrul MAI.
Un alt aspect important este reprezentat de periclitarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, in conditiile in care in luna iulie va fi analizat raportul privind lupta impotriva justitiei si coruptiei, urmat de o perioada de proba pentru tara noastra.
Incoerenta Guvernului Boc este demonstrata inca o data prin incalcarea flagranta a unuia dintre obiectivele asumate in Programul de guvernare 2009-2012, ce vizeaza chiar ‘Cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, combaterea infractionalitatii, a terorismului si criminalitatii transfrontaliere, combaterea traficului si consumului de droguri’. Ori, acest scop nu poate fi dus la indeplinire prin indepartarea din serviciu a peste 10.000 de angajati si prin neincadrarea in MAI a celor special pregatiti pentru ‘cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni si combaterea infractionalitatii’
Masurile puse in practica de guvernanti pentru reducerea cheltuielilor publice nu au la baza studii de fezabilitate sau de impact, necesare pentru a putea evalua oportunitatea efectuarii disponibilizarilor colective, a diminuarii pensiilor si salariilor sau a comasarii unitatilor sanitare. De aceea, utilitatea aplicarii solutiilor de avarie nu poate fi evaluata in mod corespunzator.
In contextul disponibilizarilor colective din cadrul MAI, FACIAS atrage atentia asupra consecintelor nefaste privind amenintarea sistemului de aparare si securitate nationala, apararea ordinii si linistii publice sau a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.
Sursa: Biroul de presa FACIAS