Vezi VIDEO
Bijuterii inedite, felicitari si invitatii de nunta realizate prin metoda quilling, dar si martisoare artizanale, au fost expuse, incepand de azi, 24 februarie, la Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare. Cele doua tinere din Baia Mare, autoare ale expozitiei, au transformat o pasiune veche in arta, organizand ineditul vernisaj, ce a cuprins o parte din obiectele pe care le-au confectionat manual. Printre obiectele expuse, pot fi admirate si o serie de tablouri si martisoare facute de cativa copii din judet.
Expozitia, numita sugestiv “Primavara asta iubeste romaneste”, a fost vernisata astazi, 24 februarie, la Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare. Ziua de Dragobete, aleasa pentru deschiderea expozitiei, nu a fost intamplatoare, avand in vedere ca obiectele expuse au ca tematica simbolurile dragostei si primaverii.
Cei prezenti la vernisajul expozitiei au putut sa descopere originele acestei sarbatori de rit vechi, Dragobetele.
„Dragobetele este fiul babei Dochia, iar de-a lungul vietii, el si-a manifestat dragostea ciudat in felul lui, daca ne luam dupa legendele populare. Ciudat atat fata de mama, pe care o respecta, dar si fata de sotie. In mod traditional, Dragobetele se sarbatorea in sud, pentru ca acolo era cald, iar in aceasta perioada florile apar deja”, a explicat etnograful Janeta Ciocan.
Facute cu migala si rabdare, exponatele, de la buburuze, fluturasi sau floricele, au luat ochii vizitatorilor.
“Vasele de sticla sunt pictate manual, colierele si bratarile sunt realizate din margele, perle, saten si organza, avand diverse forme. Am expus o multime de obiecte, insa toate au ca tematica venirea primaverii: buburuze, ghiocei, fluturasi”, a povestit una dintre artiste, Adriana Maroniac.
“Pot sa spun ca pentru mine, acum, nimic din ceea ce este expus nu mai e dificil de realizat, pentru ca, dupa ce vizualizez obiectul pe care vreau sa il realizez, ma joc cu materialele si, in final, iese ceva deosebit”, a marturisit cealalta artista, Alina Lates.
Expozitia ramane deschisa publicului pana 24 aprilie. Obiectele pot fi achizitionate, preturile variind de la 5-6 lei, pentru felicitari si invitatii de nunta , pana la 50 de lei, pentru tablourile expuse de cativa copii de la Centrul de Tip Familial de pe strada Universitatii.
Sursa: Gabriela Kuhajda