La sarbatorirea a 20 de ani de existenta, Institutul Maghiar din Bucuresti prezinta arta baimareana dintr-o perspectiva mai putin cunoscuta. Daca pana acum Scoala Baimareana era prezentata exclusiv prin picturi, Institutul Maghiar ofera o expozitie de desen si grafica, vrand sa sublinieze ca in colonia artistilor din orasul de pe malul raului Sasar, pe langa studii si schite, s-au creat lucrari in acvaforte, linogravuri si litografii.
Expozitia prezinta lucrari grafice realizate de Aba-Novak Vilmos, Patko Karoly, Jandi David, Mund Hugo, Pirk Janos, despre care specialistii afirma ca sunt echivalente ca valoare cu picturile lor. Lucrarile prezentate in expozitia de desen si grafica „Budapesta – Baia Mare – Bucuresti”, care va fi vernisata joi, 4 octombrie, la sediul Institutului Maghiar (in prezentarea istoricului de arta Mihai Oroveanu, director al Muzeului National de Arta Contemporana), si in 5 octombrie la Colors-Art Gallery din Bucuresti, apartin Galeriei MissionArt din capitala Ungariei, care detine o importanta colectie de lucrari mai putin cunoscute din creatia unor artisti de marca ai Scolii Baimarene.
Expozitia va fi deschisa pana in 18 octombrie, a informat Kosa Andras Laszlo, directorul Institutului Maghiar din Bucuresti. Institutul a fost deschis in octombrie 1992, cu scopul consolidarii relatiilor culturale si stiintifice dintre Romania si Ungaria.
Sursa: Catalin Vischi