In urma exploziei solare din 1 august, maramuresenii ar putea sa observe pe cer in noptile urmatoare aurora boreala, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene din natura. Neobisnuitul fenomen este vizibil de obicei doar la polii pamantului, dar in timpul si dupa furtunile geomagnetice aurorele pot lumina cerul si in alte parti ale globului.
Perdele de lumina verde si rosie ar putea sa invaluie cerul din Maramures in noptile urmatoare datorita unui fenomen care se intampla extrem de rar. Vantul solar care s-a format in urma exploziei din 1 august va intra in interactiune cu gazele din ionosfera dand astfel nastere aurorei boreale, fenomen care s-ar putea sa fie vizibil in aceasta perioada chiar si din tara noastra.
„Ne putem astepta la aurore boreale in aceasta perioada.Noi asteptam cu mare interes sa vedem daca explozia a fost atat de puternica incat particulele de vant solar sa ajunga pana la latitudinea noastra si sa vedem acele frumoase aurore boreale. Acesta ar fi cel mai mare castig pentru noi”, a spus Ovidiu Ignat, muzeograf in cadrul Planetariului Baia Mare.
„Un efect placut al eruptiei solare din 1 august 2010 ar putea sa fie pentru romani aparitia aurorelor boreale. In noaptea de 3 spre 4 august, astronomii au observat cerul in asteptarea frumoaselor lumini ale spatiului cosmic, insa acestea n-au putut sa fie observate. Sa vedem ce surprize aduce noaptea de 5 spre 6 august”, a aratat si astronomul amator Sorin Hotea.
Specialistii ne asigura ca explozia solara, care a avut loc la inceputul lunii august, nu poate sa afecteze sanatatea oamenilor, in schimb aparatele electrice si electronice s-ar putea sa fie afectate. „Efecte directe asupra omului nu sunt. In eventualitatea in care vantul solar sparge barajul acesta natural care este dat de campul magnetic al Pamantului, atunci pot aparea devieri ale campurilor electrice, deci asupra aparaturii electronice de pe Pamant se inregistreaza cele mai mari efecte”, a mai spus Ovidiu Ignat.
O activitate solara mult mai intensa a avut loc in 2003, cand NASA a pierdut un satelit din aceasta cauza. Cel mai puternic fenomen de acest fel inregistrat pana acum, a fost în 1859, atunci cand au fost observate aurore boreale chiar si la Ecuator, retelele telegrafice din toata lumea au fost afectate, iar aurora boreala era atat de puternica incat oamenii puteau citi la lumina acesteia.
Sursa: Andrei Gherghel