Scrutinul de duminica a ales graul de neghina, primii doi clasati fiind detasati net de pluton. Confruntarea din 16 noiembrie va avea loc intre Victor Ponta si Klaus Johannis, finalistii asteptati si usor de intuit inca din startul competitiei. Concluziile trase de pe urma primului tur nu sunt spectaculoase, rezultatele fiind, cu mici exceptii, cele scontate. Vorbesc de lumea reala, ca mai exista una, cea de pe Internet, care traieste intr-o alta dimensiune.
S-au fript la parlamentarele din 2012, au luat-o in freza la europarlamentarele din vara, dar au continuat sa intoxice site-urile cu postari din care rezulta ca nici nu mai are rost sa se desfasoare alegerile, deoarece ele sunt ca si castigate de Johannis, Macovei sau Udrea. Niciodata nu am vazut o mai mare deformare a realitatii, existand site-uri in care dintr-o suta de comentarii 90% erau defavorabile lui Ponta.
Nu putem trece cu vederea nici modul deficitar in care au fost organizate alegerile in strainatate. S-a marit numarul sectiilor in principalele orase, dar tot au ramas romani care nu si-au putut exercita votul in termenul fixat de lege. Exista suspiciuni ca s-a pregatit terenul pentru aceste incidente, dar adevarul va iesi la lumina. Interesant, in Spania, unde sunt poate cei mai multi romani, lucrurile s-au desfasurat normal. Nu-i de mirare ca s-au format cozi cu doua-trei ore inainte de inchiderea sectiilor, daca majoritatea romanilor au preferat sa mearga la vot in ultima parte a intervalului. Sa nu isi faca nimeni iluzii ca, daca ar fi votat si cei care au ramas de caruta, ierarhia finala ar fi fost alta. Au votat in jur de 160.000 de persoane, iar daca ar mai fi fost inca 3.000 (cifra aberanta), nu s-ar fi schimbat nimic, 1,6% sau 1,65 este acelasi lucru.
Cele doua formatiuni care si-au trimis candidatii in finala au uitat deja de prima confruntare si se pregatesc de cea finala. Acum o saptamana, Victor Ponta a primit mandat din partea PSD sa negocieze cu alte partide si candidati independenti in vederea asigurarii voturilor necesare pentru a castiga finala. Johannis a precizat de cateva ori ca nu va negocia cu niciun partid politic, deoarece presedintele Romaniei este ales de oameni, nu de partide. Sunt convins ca va uita ce a declarat si va incerca sa-si asigure voturile dreptei.
Dincolo de toate speculatiile si calculele facute de diferiti analisti, un singur lucru e cert pana acum: scorul este de 40-30 in favoarea lui Ponta. Altfel spus, Ponta are de adaugat circa zece procente pentru a fi presedinte, in vreme ce Johannis trebuie sa adune douazeci, adica dublu. De aici se porneste orice socoteala, cine ignora aceasta realitate vorbeste in pustiu.
Surpriza primului tur este fara indoiala Calin Popescu Tariceanu, un independent care s-a clasat pe locul trei, cu aproximativ 5,5%. Conform anuntului facut de Ponta, gruparea lui Tariceanu va fi cooptata la guvernare in cel mai scurt timp. Asta inseamna ca votantii lui vor trece in tabara lui Ponta. Cu siguranta ca nu se vor regasi in totalitate, dar cam 4% vor fi sigur. Marti, Ponta va nominaliza cel putin doi viitori premieri care sunt in carti pentru Palatul Victoria, in cazul in care el va castiga presedintia. Cei doi vor fi George Maior si Calin Popescu Tariceanu, adica din afara PSD. Perspectiva ca un liberal sa ajunga premier ii va determina pe cativa parlamentari PNL sa-l urmeze. Oricum s-au convins ca nu mai au ce cauta in actualul PNL, acolo unde au ajuns deja membri de rangul doi, democrat-liberalii preluand initiativa.
Refacerea USL va fi una din temele principale ale campaniei lui Ponta. Succesul este aproape sigur, avand in vedere ca mai sunt prefecti si sefi de institutii deconcentrate care nu au fost schimbati dupa ruperea USL. E limpede ca, daca acestia nu se vor reorienta rapid, posturile vor fi impartite intre cei care il vor sustine pe Ponta in 16 noiembrie. Nu trebuie sa uitam ca sentimentul anti-Basescu este inca viu in tabara liberalilor. Apoi refacerea simbolica a USL cu liberalii lui Tariceanu va da impresia ca programul de guvernare asumat in 2012 va fi pus in aplicare pana in 2016.
Manevra aceasta le va da social-democratilor siguranta de-a avea o majoritate parlamentara, chiar daca UDMR va decide joi sa iasa de la guvernare si sa-l sustina pe Johannis in turul doi. Dar, pana atunci, lucrurile vor fi transate, Ponta ii va cere lui Kelemen Hunor sa aleaga daca ramane in coalitia de guvernare sau prefera opozitia. Hunor, ca si Marko Bela, este un politician pragmatic si e greu de crezut ca va da pasarea din mana pentru cioara din gardul lui Johannis. Declaratia lui de luni dimineata este fara echivoc, sustinerea in turul doi va merge spre Victor Ponta. Daca ramane si etnicii maghiari aduc vreo patru procente, lucrurile sunt clare, aritmetica indica peste 50% in favoarea lui Ponta. Daca pleaca, cele patru sau cinci procente pot fi aduse de votantii lui Vadim Tudor si Dan Diaconescu. Este greu, daca nu chiar imposibil de crezut ca un membru sau simpatizant PRM va vota vreodata cu un candidat al unei etnii nationale.
De cealalta parte, Klaus Johannis se poate baza pe voturile din primul tur obtinute de Udrea si Macovei. Regula jocului ne spune ca, in total, nu vor depasi 8%. Haideti sa adaugam si cele patru procente de la UDMR si vedem ca zestrea va fi de circa 42%, aproape cat a obtinut Ponta in primul tur.
Diferenta de zece procente dintre cei doi finalisti este cea mai mare inregistrata in primul tur in ultimele trei alegeri prezidentiale. In 2004 si in 2009, Traian Basescu a recuperat 4-6 procente in turul doi in fata lui Adrian Nastase, respectiv Mircea Geoana. Dar, trebuie sa recunoastem ca Johannis nu-i Basescu. Ba e chiar foarte departe de profilul actualului presedinte.
Sursa: Grigore Ciascai