![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Compania Remin vrea sa evite intrarea in faliment si chiar sa iasa din procedura de insolventa achitandu-si datoriile prin vanzarea celor peste 500.000 de tone de pirita aurifera depozitate la Flotatia Centrala. Conducerea societatii a admis existenta unor oferte ferme de cumparare a piritei produse din minereul extras la Mina Suior, precum si inceputul demersurilor pentru vanzarea acestora in cadrul unei licitatii internationale.
Desi a intrat in procedura insolventa inca din 2009, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin detine 6 tone de aur. E drept, aceasta impresionanta cantitate de metal pretios este amestecata intr-un munte de reziduuri de mine, care contine si mari cantitati de arsen. Specialistii maramureseni nu detin insa tehnologia necesara extragerii rentabile a aurului, dar spun ca valoarea depozitului de la Flotatia Centrala ar depasi un miliard de lei la bursa din Londra, adica ar fi cu mult peste datoriile acumulate de Remin.
„De 21 de ani dupa Revolutie, stau afara, in depozitele de langa fosta Flotatie Centrala, 500.000 de tone de pirite aurifere cu o concentratie de 11 grame pe tona. Deci acolo ar fi aproape 6 tone de aur si nu a gasit nimeni tehnologie de extragere, din cauza arseniului foarte ridicat din continutul piritelor. Ar fi singurul zacamant care ar putea fi luat în considerare, daca s-ar gasi soluţia de crestere a gradului de recuperare pana la nivelul de cel putin 60%. Azi, nivelul de recuperare e in jur de 30%, total nerentabil ”, a explicat fostul ministru al Minelor, Nicolae Dicu.
Reziduuri miniere convertite in bani
Pirita aurifera provine din minereurile extrase la Mina Suior si, la inceput, a fost prelucrata la fostul combinat Phoenix, insa dupa ce s-a sesizat cresterea continutului de arsen din zacamantul de la Suior, reziduurile miniere nu au mai putut fi prelucrate pirometalic din cauza ca gradul de poluare ar fi depasit indicatorii de mediu.
Pana la accidentul ecologic de la Bozanta Mare, din anul 2000, o alta metoda folosita pentru extragerea aurului din pirita arsenioasa de Suior a fost cianurarea. „In trecut, noi am prelucrat cateva zeci de mii de tone la fosta societate Transgold, prin procedeul cianurarii”, a mentionat Ovidiu Galca, director general al companiei Remin.
Insa dupa interzicerea cianurarii in Romania, Remin a avut o singura solutie de convertire in bani a valoroaselor reziduuri miniere, vanzarea, pe care a aplicat-o in cazul altor pirite aurifere care n-au putu fi prelucrate in tara. Aceasta solutie extrema a revenit in actualitate acum, cand societatea se afla intr-o situatie financiara care ar putea duce la faliment.
„Noi am mai vandut pirite aurifere si din alte perimetre ale noastre. Acum, avem o cantitate apreciabila in stoc, aproximativ 500.000 de tone de concentrat aurifer cu un continut ridicat de arsen, care a fost produs la Flotatia Centrala din minereurile de Suior. In aceasta faza de insolventa pregatim vanzarea lor”, a declarat directorul general al Remin SA, precizand ca daca va fi pus in practica planul de redeschidere a minelor si daca se va reusi vanzarea piritei arsenioase, se justifica si redeschiderea Minei Suior pentru continuarea exploatarii zacamantului de acolo.
Licitatie internationala, in Baia Mare
Cel mai dificil pas in punerea in practica a planului companiei Remin de a iesi din procedura de insolventa este stabilirea pretului, cantitatea fiind una impresionanta. Oficialii companiei au precizat ca, in urma unei munci de detectiv, a fost detectata o vanzare similara in Grecia, asa ca acum mai trebuie doar ca un evaluator autorizat sa fixeze pretul de la care va incepe licitatia, iar procedura isi va urma cursul.
„Vom face o licitatie internationala, conform legii, in vederea valorificarii lor la un pret cat mai bun, pentru a da bani creditorilor. Am intentii scrise din partea catorva firme care vor sa achizitioneze acest concentrat. Acestia au si solutia de valorificare, sau de prelucrare a concentratului, altfel n-ar cumpara o cantitate atat de mare”, a mai precizat seful Remin, Ovidiu Galca.
Conducerea companiei Remin a precizat ca ofertele ferme pentru cumpararea piritei de la Flotatia Centrala sunt facute de firme din strainatate si ca, deocamdata, Romaltyn Mining (fosta uzina Aurul), subsidiara din Baia Mare a celui mai mare producator de aur din Europa, Polyus Gold, nu a depus vreo oferta in acest sens, desi a demarat de mai mult timp procedurile de autorizare a procesarii cu cianuri a sterilului minier.
In Maramures, prelucrarea sterilului minier prin tehnologia cianurarii prin agitare a aparut in 1916, la doar 20 de ani dupa ce fusese brevetata in Scotia. Tehnologia era aplicata in exploatatiile miniere din Ilba si Valea Borcutului, iar mai tarziu s-a construit o uzina de preparare pe malul Sasarului.
Sursa: Catalin Vischi