Persoanele care sufera de ulcer la stomac ar trebui sa consume capsuni proaspete, mai ales daca boala apare ca urmare a consumului excesiv de alcool, arata un studiu publicat in revista americana PLoS (Public Library of Science), citat de metrofrance.com. Studiul a demonstrat ca proprietatile antioxidante ale capsunilor pot actiona ca o bariera protectoare impotriva ulcerului de stomac.
In cadrul studiului, o echipa de cercetatori italieni, sarbi si spanioli au hranit un grup de soareci cu bucati de capsuni timp de zece zile si apoi le-au provocat tulburari gastrice, administrandu-le etanol. Un alt grup de soareci a primit si el etanol, insa fara sa consume capsuni in prealabil. Rozatoarele care mancasera capsuni au avut mai putine ulceratii decat cele care nu consumasera astfel de fructe.
Cercetatorii au descoperit ca antioxidantii din capsuni ajuta nu numai peretele stomacului, ci actioneaza si asupra elementelor de aparare si a enzimelor din corp. Consumul de capsuni poate reduce si tulburarile inainte sau dupa aparitia inflamatiei.
Noile descoperiri ar putea permite dezvoltarea unor noi tratamente impotriva ulcerelor, provocate de consumul de alcool, infectii virale sau unele medicamente, cum ar fi aspirina.
Cercetatorii au subliniat ca au realizat studiul pentru a descoperi noi mijloace de protectie a stomacului.
Alte studii aratasera deja cum capsunile pot intari raspunsul globulelor rosii la stresul oxidant, care anunta adesea cancere si alte boli cronice.
Sursa: Agerpres