Mult asteptatul festival „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” isi deschide portile in aceasta saptamana. Sapanta va deveni timp de cinci zile o adevarata scena, unde vor concerta o serie de artisti consacrati piese din repertoriul national si din lucrarea compozitorului irlandez Shaun Davey, inspirata de epitafurile mormintelor din Cimitirul Vesel.
Intre 12 – 15 august, va avea loc la Sapanta primul mare eveniment cultural. „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, in cadrul caruia vor canta live 120 de artisti.
Nu intamplator, festivalul se va suprapune peste marea sarbatoare crestina Adormirea Maicii Domnului. Dupa slujba religioasa, va avea loc un concert extraordinar chiar pe pajistea de langa Cimitirul Vesel.
Astfel, 160 de muzicieni – corul barbatesc al Facultatii de Teologie din Sibiu, corul mixt din Maramures, o orchestra de camera romaneasca si instrumentisti din Irlanda – vor interpreta lucrarea lui Shaun Davey, in noaptea de Sfanta Maria.
Festivalul este gandit ca o cautare a radacinilor in traditie si o deschidere spre spiritualitate. „Nu imbiem turistii cu mici, bere si muzica comerciala. Oferta noastra este clara: invitam oameni care isi inteleg radacinile, care recunosc ca au intrebari, care isi respecta traditia si natura. Credem ca zona Sapantei are un urias potential spiritual si turistic, dar nu vrem ca explorarea ei sa o transforme intr-un butic,” a declarat Peter Hurley, initiatorul evenimentului.
„Drumul lung spre Cimitirul Vesel” are la baza dorinta compozitorului irlandez Shaun Davey de a-si prezenta creatia sa in locul care l-a inspirat. In urma cu doi ani, apreciatul compozitor a primit o bursa de la Culture Ireland pentru a cerceta filonul comun dintre cultura romanesca si cea irlandeza.
Studiul sau s-a materializat si printr-o lucrare muzicala in care se imbina elemente traditionale din ambele zone cu elemente din muzica clasica, textele acestor melodii fiind chiar epitafurile de pe mormintele din Sapanta.
Evenimentul este initiat de Peter Hurley si este prezentat de Asociatia Culturala Irlandezo-Romana „New Grange”, in colaborare cu Consiliul Local Sapanta, Parohia Ortodoxa Sapanta cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures.
Sursa: Diana Grad