Vezi VIDEO
La 15 intrebari puse pe baza unui text de 50 de randuri au trebuit sa raspunda astazi, 28 mai, elevii de clasa a IV – a din intreaga tara. Evaluarea nationala s-a desfasurat dupa modelul testelor internationale si a fost introdusa in sistemul educational romanesc din acest an scolar atat la clasele a IV-a, cat si la clasele a II-a si a VI-a pentru ca atat dascalii, cat si parintii, sa afle la ce nivel se afla scolarii si, mai apoi, sa poata imbunatati competentele acestora.
Evaluarea la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a a fost initiata anul trecut in doar cateva scoli din tara, sub forma de proiect-pilot, iar anul acesta a fost introdusa la nivel national. Testele au fost elaborate dupa modelul celor internationale si aduc un concept nou in sistemul de invatamant romanesc. Mai exact, nu sunt verificate cunostintele acumulate de copii de-a lungul anilor de studiu, ci modul in care ei pot sa inteleaga si sa sintetizeze informatiile pe care le au la dispozitie.
„Aici se vizeaza competentele de lectura ale copilului. Daca el stie sa citeasca responsabil, este capabil sa inteleaga despre ce este vorba in text si va putea raspunde fara nicio dificultate, pentru ca toate acele intrebari, respectiv toti acei itemi, sunt raportati la continutul fragmentului pe care ei trebuie sa il citeasca. Se valorifica tocmai aceste competente de lectura, nu se merge pe evaluarea cunostintelor acumulate, se merge pe capacitatea copilului de a intelege despre ce este vorba intr-un text, indiferent de ce natura ar fi textul acela”, a explicat inspectorul scolar Valeria Bilt.
Prima testare la clasele a IV-a a fost o proba de scris si citit la limba romana care a durat 60 de minute. Elevii au avut un text la prima vedere, pe baza caruia au avut de rezolvat 15 cerinte. La finalul evaluarii, cei mai multi copii au spus ca s-au descurcat, in conditiile in care s-au asteptat ca cerintele sa fie mai dificile.
„Am avut de citit un text si sa rezolvam exercitii bazate pe el. Mi s-a parut ca a fost destul de usor, credeam ca va fi putin mai greu”, a povestit o eleva, Andreea.
Chiar daca au intampinat unele dificultati, elevii au recitit textul cu atentie si apoi au incercat sa rezolve fiecare cerinta in parte. „Nu a fost foarte greu. Am avut emotii, nu foarte multe, am avut si probleme, dar le-am rezolvat pana la urma”, a spus un alt elev, Mihai.
„Testarea a fost interesanta, a fost usoara si mi-a placut foarte mult, nu a fost foarte grea. Am avut niste dificultati la o intrebare, un cuvant mai ciudat nu l-am inteles”, a marturisit o alta eleva, Iulia.
In ultima saptamana inainte de testarea propriu-zisa, elevii au trecut printr-o serie de pregatiri, pentru a se obisnui cu atmosfera de evaluare. In plus, dascalii au incercat sa ii obisnuiasca pe copii cu gandul ca aceste testari nu sunt cu nimic mai speciale decat cele de la clasa.
„Prima testare s-a desfasurat in conditii firesti, elevii au fost supravegheati fara sa cream nici macar ideea ca ar fi altceva decat un simplu test in orele obisnuite. L-au si luat ca atare, sigur ca au muncit fiecare in ritmul lui, cu foarte multa seriozitate. Am avut impresia ca ne aflam in fata unor elevi de clasa a VIII-a, dupa cat de serios si-au privit activitatea de astazi”, a aratat invatatoarea Palaga Herbil.
Pentru ca rezultatele sa fie cat mai obiective, evaluarea testelor este facuta de catre un alt dascal decat cel de la clasa. Scolarii nu vor primi note, ci vor sti doar cate dintre raspunsuri au fost corecte, partial corecte, gresite sau partial gresite.
Maine, 29 mai, elevii din clasele a IV-a vor fi evaluati la matematica, iar vineri, 30 mai, la limba materna. In cursul saptamanii viitoare, vor avea loc evaluarile nationale la clasele a II-a si a VI-a.
Sursa: Gabriela Kuhajda