Trupa Zdob si Zdub, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision 2011, s-a calificat in finala concursului, care va avea loc sambata, dupa ce a trecut, joi, de semifinala care s-a desfasurat Düsseldorf Arena, Germania. Formatia participa la concursul Eurovision de anul acesta cu melodia „So Lucky”.
Trupa moldoveneasca a mai participat la Eurovision in 2005, cand a ocupat locul al saselea. In finala de sambata s-a mai calificat si Romania, reprezentata de trupa Hotel FM – Gabriel Baruta, David Bryan si Alex Szuz -, cu piesa „Change”.
Lor li se alatura Bosnia si Hertegovina, Austria, Ucraina, Suedia, Slovenia, Estonia, Danemarca, Irlanda, calificate tot in semifinala de joi, dar si reprezentantii Ungariei, Serbiei, Rusiei, Lituaniei, Georgiei, Azerbaidjanului, Greciei, Elvetiei, Finlandei si Islandei, calificati in semifinala de marti.
Cei 20 finalisti au fost desemnati pe baza votului telespectatorilor si a votului unui juriu de specialitate, in egala masura.
Pentru marele premiu al concursului se vor lupta, sambata, artistii din cele 20 de tari calificate in semifinale si reprezentantii celor cinci tari care intra direct in finala – Germania, Spania, Italia, Marea Britanie si Franta.
Romanii din strainatate vor putea vota Hotel FM in finala numai daca vor urmari concursul la televiziunea publica din tara in care se afla – pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.
Editia de anul acesta a concursului Eurovision se desfasoara in Germania, dupa ce Lena Mayer-Landrut a castigat competitia de anul trecut, cu piesa „Satellite”.
In 2010, Paula Seling si Ovi, reprezentantii Romaniei la Eurovision, s-au clasat pe locul al treilea in celebrul concurs.
Ambele semifinale ale Eurovision 2011 au fost difuzate in direct pe TVR 1, TVR HD si TVR International, iar finala de sambata va fi transmisa in direct de aceleasi posturi ale televiziunii publice.
Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate indoielnica, recitaluri bizare si voturi despre care nu o data s-a spus ca se dau pe criterii politice. Este uimitor cat de multe tari au acordat cele mai mari note vecinilor, editie de editie. Cu toate acestea, Eurovision isi are fanii infocati. Castigatorul concursului se bucura de atentie si prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre acestia s-au numarat si nume care au facut legenda in muzica – ca Abba si Celine Dion.
La concurs participa tarile membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizatie infiintata in 1950 de 23 de reprezentanti ai televiziunilor europene, intr-o conferinta care a avut loc la Devon. In prezent, insa, in EBU sunt aceptate si tari non-europene, astfel explicandu-se participarea unor tari ca Maroc si Israel.
EBU a venit cu ideea concursului Eurovision in 1955. Era un proiect extrem de ambitios pentru acele timpuri – televiziunea prin satelit nu fusese inca inventata, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care sa-i reuneasca tarile. Cu toate acestea, a fost un succes, prima editie avand loc in Elvetia, in 1956. Doar sapte tari au participat in primul an – Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Elvetia si Luxemburg. Insa concursul a fost urmarit de patru milioane de telespectatori din cele sapte tari – o cifra record pentru acea vreme.
Concursul este unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume.
Sursa: Mediafax