Invatamant

Elev din România, aur la Olimpiada Asiatică de Fizică

Elevul din Brăila a câştigat medalia de aur la una dintre cele mai puternice competiţii de fizică din lume: Olimpiada Internaţională de Fizică a Ţărilor din Asia. Concursul s-a desfăşurat în perioada 8-14 mai, în Hanoi, Vietnam, reunind cei mai buni 188 de olimpici din 25 de ţări şi regiuni. România a fost singura ţară din Uniunea Europeană reprezentată la această olimpiadă, ca urmare a rezultatelor de excepţie obţinute de elevii noştri la olimpiadele naţionale şi internaţionale de fizică. Lotul român a participat cu o echipă formată din opt olimpici, toţi cei opt reuşind să câştige medalii şi premii: aur – Radu Andrei (Brăila), Petru Cotruţ (Bucureşti), Ştefan Răzvan Bălăucă (Botoşani), Răzvan Mihai Ursu (Constanţa); argint – Cosmin Andrei (Galaţi); bronz – Sebastian Leontică (Piatra-Neamţ); menţiuni de onoare – Silviu Predoi (Bucureşti) şi Ştefan Dolteanu (Oneşti).

Radu Andrei, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”, prof. Aurelia Stroe, a avut cel mai mare punctaj şi cea mai bună clasare dintre toţi olimpicii români.

“Deşi este asemănătoare ca stil al problemelor cu celelalte olimpiade internaţionale la care am participat, aceasta este mult mai dificilă pentru că participă echipele care de obicei obţin rezultate foarte bune – China, Rusia, Singapore, Hong Kong, Vietnam, India – aşa că este mult mai mare concurenţa. Şi problemele sunt mult mai dificile. A rezolva jumătate din probleme înseamnă deja să ai medalie. Deci volumul de muncă a fost foarte mare. Dar mă bucură faptul că am reuşit să particip şi aici şi să obţin o medalie”, ne-a spus olimpicul brăilean.

Cu patru medalii de aur, una de argint, una de bronz şi două menţiuni de onoare, România s-a clasat pe locul 3 în clasamentul naţiunilor, după loturile Chinei şi Rusiei.

Lotul olimpic al României a fost coordonat de profesorii Delia Constanţa Davidescu şi Adrian Dafinei.

Sursa

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *