![]() |
![]() |
Tocmai la intrarea in satul Preluca Noua, in dreptul tablitei cu numele localitatii, exista o casuta care pare ca apartine unei alte lumi, tinand cont de furia cu care s-au ridicat in ultima vreme constructiile moderne, mai mult sau mai putin kitsch-oase, care, incet, incet, “invadeaza”, inevitabil, Maramuresul. Casuta traditionala, cu acoperis de paie si vopsita cu albastru, perfect conservata, in ciuda faptului ca are peste 100 de ani, apartine sotilor Barbos din localitate si este… de vanzare. Numai ca proprietarii ar da-o, dar nici n-ar renunta la ea pe un pret de nimic. Tinand cont de vremurile de criza, ofertantii vin se uita si pleaca. Nici muzeele nu dispun de fondurile necesare, desi doritori ar fi pana si la Muzeul Satului din Sibiu.
O bijuterie traditionala perfect conservata, situata pe Culmea Prelucilor, isi asteapta de multa vreme cumparatorii. Este vorba de o casuta veche de 100 – 110 ani, cu acoperis de paie si vopsita in albastru pe exterior, care ar putea oricand sa intre in patrimoniul national, numai ca… nu exista banii necesari cu care sa poata fi achizitionata.
Proprietarul, Stefan Barbos, fost membru al Ansamblului “Transilvania”, spune ca a facut tot posibilul sa intretina casa, pastrandu-i in acelasi timp forma traditionala. Adica nu i-a adus nicio “imbunatatire” care sa-i stirbeasca din autentic, in plus casuta nu are nici curent electric, fiind iluminata doar cu lampa de petrol.
„Dupa calculele mele, are 105-110 ani, am incercat sa o tin asa cum a fost, nu are curent electric, nicio imbunatatire. Ne-au cautat mai multi, si muzee si persoane fizice, dar nu s-a concretizat nimic, mai ales de cand cu criza. O fost si domnu Bucur, de la Muzeul Satului din Sibiu„, povesteste proprietarul, Stefan Barbos.
Pana sa-si gaseasca – si nu doar potentiali – cumparatori, proprietarii si-au expus acolo, cu mandrie, costumele populare autentice, incercand s-o transforme intr-un minimuzeu. „Nu as da casa numa s-o duca. Hai sa zicem c-o pastrez ca muzeu… dar e tare mic spatiul. O dau si cu 100 de milioane. Nu stiu daca pentru bani, ca am o pozitie buna in Baia Mare”, completeaza Stefan Barbos.
Locul casutei ar fi, cu certitudine, intr-un muzeu. In acest sens, exista bunavointa, dar nu sunt fonduri. Pana si Primaria din Copalnic Manastur, de care apartine satul, ar fi luat-o, dar cam tot fara bani.
Cu siguranta, situatia casei-muzeu din Preluca Noua, care nu poate fi valorificata, nu este singulara in judet. Din nefericire, multe dintre asemenea valori s-au pierdut uitate in timp si nepasare sau altele au ajuns sa fie vandute si transformate in… parchet italian.
Sursa: Alexandru Ruja