Vezi VIDEO
Aparitia virusului Ebola in Spania a determinat autoritatile din Romania sa ia masuri. Astfel, furnizorii de servicii medicale din tara au fost anuntati de procedurile pe care trebuie sa le desfasoare in cazul aparitiei unui posibil focar produs de virusul Ebola. La fel s-a intamplat si in Maramures, unde toti cei implicati in partea medicala au primit deja informarile.
“Pericolul aparitiei Ebola in Romania este foarte mic. Exista proceduri care au fost elaborate de Autoritatea Centrala de Sanatate Publica, care au fost difuzate la toti furnizorii de servicii medicale. Practic, toate esaloanele medicale stiu ce au de facut. Ei sunt primii care trebuie sa ia masurile medicale in vederea identificarii unui posibil caz de boala produs de virusul Ebola”, a declarat Carmen Sima, directorul executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures.
Masurile sunt stricte in ceea ce priveste o posibila boala determinata de virusul Ebola. Acestea sunt clare si trebuie comunicate autoritatii de sanatate publica.
“In primul rand partea medicala, diagnosticarea cazului si dupa aceea declararea la Directia de Sanatate Publica”, a mai adaugat Carmen Sima.
La nivel mondial, sute de oameni au decedat dupa ce au fost diagnosticati cu virusul Ebola. Boala debuteaza in medie la 7 zile de la contactarea virusului. In toata perioada de incubatie, virusul nu e contagios. Apoi apar febra puternica, dureri musculare si de cap, voma si lipsa poftei de mancare. Daca ajung la sangerari, pacientii nu mai au sanse de supravietuire. Din fericire, virusul nu se transmite pe calea aerului. Orice contact direct cu bolnavul (atingere, schimb de fluide etc.) poate fi periculos.
Sursa: Simona Vasiac