Caietul de candidatura al municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021 a fost prezentat astazi, 15 octombrie, de catre echipa Fundatiei Baia Mare 2021. Acesta a fost facut public in cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local. Caietul de candidatura a fost depus in data de 10 octombrie, termenul la care toate cele 12 orase din Romania care aspira la titlul european si-au concretizat dorinta de a fi Capitala Culturala Europeana in 2021. Fundatia Baia Mare 2021 va sustine la inceputul lunii decembrie, la Ministerul Culturii, prezentarea caietului de candidatura in fata unui juriu european, pasul fiind unul major in competitia pentru titlu.
Potrivit primarului Catalin Chereches, caietul de candidatura al municipiului Baia Mare este un model demn de urmat. Primarul crede in sansa orasului de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021 si este incantat de echipa care munceste la Fundatia Baia Mare 2021, organizatie care se ocupa de acest important proiect.
“Este absolut remarcabil ceea ce au facut din punct de vedere al elaborarii, conceptului, al graficii. Am vazut si alte orase care si-au depus candidatura si modul in care s-au prezentat. Daca ar fi sa ne raportam strict la continut si la grafica cred ca ar trebui sa luam locul I si dupa noi sa fie zece locuri libere. Si cred ca asa va si fi. Sunt absolut incantat de modul in care ne-am prezentat si sunt absolut surprins, chiar neplacut, ca unele orase care faceau pieptul mare cand au ajuns sa se prezinte in adevarata lumina am vazut ca nu mai au pieptul atat de mare”, a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
De reusita de a deveni Capitala Culturala Europeana este convinsa si Andreea Ciortea, directorul general al Fundatiei Baia Mare 2021. Expert cultural si educational, aceasta a implementat o serie de proiecte culturale importante in cadrul programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.
“Cred, din cele 12 orase care si-au depus candidatura pe 10 octombrie, ca Baia Mare are o sansa minunata si cred ca e timpul ca in Romania sa existe forme cu fond. Sunt convinsa ca ce veti regasi in acest caiet de candidatura, in viziunea pe care a pus-o directorul artistic, Vlad Tausance, in acest caiet de candidatura se regaseste si va fi o punte pentru Romania. Si nu doar”, a spus Andreea Ciortea. Caietul de candidatura al municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021 prezinta o viziune sustenabila care contribuie la strategia de dezvoltare pe termen lung a municipiului, considera Vlad Tausance, directorul artistic al fundatiei.
“Fiecare oras care merge pe acest drum al candidaturii trebuie sa dovedeasca deschidere europeana. Pe de alta parte trebuie sa dovedeasca ca se bazeaza pe ceva ce este specific orasului. Drept urmare, am plecat de la conceptul si calitatea pe care nu o poate nega nimeni nici baimarenilor si nici maramuresenilor, respectiv ospitalitatea. Conceptul nostru pentru 2021 este <Culture of Hosting> sau tradus in limba romana <Cultura Ospitalitatii>. Ce inseamna acest lucru? Inseamna in primul rand ca viziunea noastra despre dezvoltarea orasului pentru anii 2021, pentru programele care se vor intampla aici, este una in care Baia Mare devine un oras deschis care se deschide artistilor, care se deschide investitorilor, care se deschide managerilor culturali din intreaga lume, care se deschide tuturor formelor de expresie artistica”, a declarat Vlad Tausance.
Proiectele incluse in caietul de candidatura al municipiului Baia Mare pentru titlul european se regasec in Strategia Integrata de Dezvoltara Urbana al orasului.
“Daca ar fi sa ne referim la impact, anul 2021 si dupa 2021, dezvoltarea va fi resimtita in mai multe sectoare ale orasului. Vorbim despre un impact economic foarte, foarte puternic, despre o dezvoltare a sectorului turistic. Ce am incercat noi sa facem in acest caiet de candidatura a fost sa privim la ce resurse exista in acest oras, sa le punem mai bine in valoare si sa incercam alte noi, intr-un mod coerent, astfel incat sa ne asiguram ca ceea ce dezvoltam este in primul rand sustenabil, ca o facem cu resurse cat se poate de eficiente si ca demersul este pana la urma unul original care sa poata transforma Baia Mare de regenerare urbana cum nu a existat pana acum in Romania”, a precizat Mihaela Pusnava, reprezentant in cadrul Fundatiei Baia Mare 2021.
Odata ce caietul de candidatura a fost depus, municipiul Baia Mare mai are de facut cativa pasi importanti in demersul de a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Astfel, la inceputul lunii decembrie, reprezentantii Fundatiei Baia Mare 2021 vor sustine caietul de candidatura in fata unui juriu european alcatuit din 13 persoane, toti experti culturali. In ianuarie-februarie 2016 va fi prezentat lista scurta a oraselor care vor parcurge mai departe etapele pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Dupa obtinerea nominalizarii pe lista scurta, juriul va emite o serie de recomandari la aspectele care nu sunt suficient de dezvoltate in dosarul de candidatura astfel incat in luna septembrie a anului viitor se va depune un alt doilea caiet de candidatura pentru etapa finala. Cel mai probabil, titlul european va fi acordat de catre juriu la finalul anului viitor orasului care va fi numit Capitala Culturala Europeana in 2021.
Conceptul in jurul caruia s-a construit bid book-ul (caietul de prezentare n.r.) se axeaza pe sloganul Cultura Ospitalitatii, fiind dezvoltata ideea ca Baia Mare isi redescopera si isi afirma, an dupa an, potențialul si mostenirea culturala, reinventandu-se ca un oras deschis, gazda buna pentru industrii creative si teren atractiv de joaca pentru artisti sau operatori culturali. Fostul centru industrial se transforma intr-un popas primitor pentru turistii romani si straini, atragand, in acelasi timp, interesul si implicarea din partea investitorilor si antreprenorilor. O scurta prezentare a proiectului depus a avut loc joi, 15 octombrie 2015, in cadrul sedintei Consiliului Local Baia Mare.
Baia Mare, pe vremuri unul dintre cele mai poluate orase din Europa, a devenit, in ultimii ani, un studiu de caz pentru dezvoltare sustenabila in ceea ce priveste traficul, spațiile publice sau masurile de protecție ale mediului, fiind ales drept resedința de unele dintre cele importante ONG-uri ecologice. Traditia renascuta a sportului ne-a readus in clasamentele competițiilor europene si a determinat cresterea semnificativa a interesului cetațenilor pentru o viața activa si sanatoasa.
Progresul pe care il simt in fiecare zi atat localnicii cat si vizitatorii este de netagaduit. Baia Mare se poate schimba si este deja in plin proces de schimbare. Educația si cultura pot accelera si cataliza aceasta schimbare, pot modela destinul orasului nostru si perspectivele care se deschid cetațenilor sai.
Sursa: Simona Vasiac