În duminica de după Învierea Domnului, Biserica prăznuiește una dintre cele mai adânci și emoționante întâlniri din istoria omenirii: reîntâlnirea lui Hristos cel înviat cu ucenicii Săi și în mod special, cu Apostolul Toma.
Această zi, cunoscută drept Duminica Tomii, marchează biruința credinței asupra îndoielii și deschide porțile unei înțelegeri mai adânci a relației dintre om și Dumnezeu.
După ce Hristos a înviat, S-a arătat ucenicilor Săi, adunați de frică într-o casă cu ușile încuiate. A intrat prin ușile ferecate, a stat în mijlocul lor și le-a spus: „Pace vouă!”. Dar atunci, Apostolul Toma nu era de față. Când ceilalți i-au povestit minunea, el a refuzat să creadă fără o dovadă concretă, rostind celebrele cuvinte:
„Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor și mâna mea în coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).
După opt zile, Hristos vine din nou, special pentru Toma. Cu o blândețe infinită, îl cheamă să Îi atingă rănile. Atunci, copleșit de evidența iubirii și a vieții înviate, Toma rostește mărturisirea supremă:
„Domnul meu și Dumnezeul meu!” (Ioan 20, 28).
Duminica Tomii nu este despre mustrarea îndoielii, ci despre răbdarea lui Dumnezeu în fața fragilității umane. Toma nu este condamnat pentru necredința sa, ci este condus cu blândețe spre o credință mai puternică. Iisus nu îi cere o credință oarbă, ci îi oferă o întâlnire reală, personală, directă.
Prin acest eveniment, ni se descoperă că adevărata credință nu este simplă acceptare mecanică, ci o întâlnire vie cu Hristos. Și totodată, că Dumnezeu se coboară până la nivelul fiecăruia dintre noi, respectând ritmul inimii noastre.
De asemenea, cuvintele pe care Iisus i le adresează lui Toma – „Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut” (Ioan 20, 29) – sunt o binecuvântare rostită peste toate generațiile care vor veni, peste toți cei ce cred fără să-L fi văzut fizic.
În tradiția ortodoxă, Duminica Tomii mai este numită și Duminica Înnoirii, pentru că aduce înnoirea credinței, o lumină proaspătă peste inimile credincioșilor după zilele intense ale Săptămânii Mari și ale Paștelui.
Ea este începutul unei noi călătorii, în care învierea lui Hristos nu mai este doar o veste, ci devine experiență trăită.
În vechime, aceasta era și ziua în care noii botezați de la Paști își dezbrăcau hainele albe ale Botezului, semn al trecerii de la moarte la viață. Era ziua în care, purificați și luminați, începeau să trăiască în Biserică deplin, ca mărturisitori ai Învierii.
Duminica Tomii ne învață că Dumnezeu nu respinge sinceritatea inimii, nici frământările sufletului omenesc. El așteaptă cu răbdare clipa în care fiecare Toma va deveni, din îndoitor, un mărturisitor: „Domnul meu și Dumnezeul meu!”
Este sărbătoarea întâlnirii personale cu Hristos Cel Înviat, care vine să vindece frica, să lumineze îndoiala și să ne învețe că adevărata vedere este cea a inimii.
