![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Clopote mari si mici, trompete si o harpa din ceramica si lemn sunt doar cateva dintre “instrumentele muzicale” aduse de ieseanca Ionela Mihuleac in Baia Mare. Artista a vrut sa demonstreze ca pamantul poate sa cante, iar alaturi de „instrumentele muzicale” din lut a plasat si cateva lucrari realizate dupa modelele inspirate de ceramica de Cucuteni, locul ei natal. Ineditele expozitii sunt gazduite de Galeria Millennium II din Centrul Vechi si vor putea fi admirate timp de doua saptamani.
Cei care trec pragul Galeriei Millennium II din Baia Mare pot „sa cante” la cateva lucrarile de arta expuse. “Instrumentele muzicale” create din ceramica, metal lemn de brad si nuc apartin iesencei Ionela Mihuleac. Cunoscuta pentru faptul ca foloseste materiale naturale aparent banale in expozitiile sale, artista a dorit sa arate ca pamantul poate sa scoata sunete muzicale. Maestra in expozitii mai putin conventionale, artista a mai avut un vernisaj de… seminte de fructe si de legume asezate in forme geometrice.
“Ideea mi-a venit de la o bucata muzicala, ceva foarte modern dar care pleaca de la o muzica traditionala coreeana si de la niste instrumente traditionale. Am simtit nevoia sa folosesc lutul in a scoate sunete si sa combin partea estetica cu cea practica, cu jocul”, a spus Ionela Mihuleac.
Ionela Mihuleca a mai expus in Baia Mare in anii 2003 si 2006, dar lucrarile aduse de aceasta data sunt cele care au facut senzatie.
“Ideea este oarecum nastrusnica, pentru ca face o combinatie intre doua materiale naturale care dau bine intotdeauna, dar metafora e extraordinara. Are un mesaj aparte si e frumos spus «Pamantul care canta». A lucrat foarte mult pe grosimi, unele lucrari chiar canta, e foarte frumos amplasata in spatiu, e armonie. Ne bucuram ca a venit cu ea la noi”, a explicat Ileana Danci Horoba, artista.
Ionela Mihuleac a terminat pictura la Universitatea de Arta si Design Iasi, dar e pasionata inca de mica de ceramica. Daca atunci privea fascinata cum arheologii faceau sapaturi la Cucuteni, acuma a ajuns sa realizeze obiecte din ceramica inspirate de celebrele vase. Create dupa tehnici din perioada neolitica, lucrarile artistei au ajuns sa fie apreciate atat in tara, cat si de criticii de la Vatican care le-au admirat in anul 2008, in cadrul unei expozitii organizate chiar acolo. In Baia Mare, lucrarile sunt prezentate sub genericul “Pamantul meu natal”, iar cei care doresc pot sa le si achizitioneze. Pretul acestora variaza intre 10-500 de euro.
Sursa: Diana Grad