Vezi GALERIE FOTO
Seceta, arsita si disconfort. Se porneste, asadar in cautarea ipoteticii racori alpine… Extraordinar Pietrosul Rodnei, cu zanoagele sale nordice, varful Cormaia, Repedea, Puzdre…Gargalau, Podul Cailor sunt extraordinare.
Primul obiectiv este borvizul spectaculos din locul La Pacura. Pana acolo se trece pe langa o tabara de corturi a unor mototuristi timisoreni iesiti la plaja si micul dejun in fata corturilor. Iz de molid si brad.
Tufele de bozii sunt incarcate de rubinii ciorchini, brusturi, scaieti in floare sau afisandu-si pamatufurile ce aduc unor smocuri rebele de calti. Campanule, multa si variata menta salbatica, cimbrisor, odolean…
Se suie din valea Fantana, mai sus de confluenta cu valea Zanoaga si de fostul gater activ dupa 1990, pe un drum de car, iesind intr-o fanata. La stanga se afla un gater recent amenajat si aferentele platforme-depozit pentru busteni si produsele finite.
Pe platforma borvizului
In fata apare un gard din barne de brad cu un parleaz in stanga. Gardul delimiteaza fanata de o parcela cultivata cu cartofi. Se trece de parleaz si se tine poteca ce o ia usor in sus si spre stanga.
Se trece pe langa un fost gard cu parleaz, amplasat pe cursul unui paraias si se iese intr-o fanata cu zone mocirloase tradate de vegetatia specifica, inclusiv exemplare de barba mosului (bumbacarita).
Poteca suie usor, la stanga fiind un huci punctat de fagi si molizi maturi, iar in dreapta fanata ce suie sustinut spre versantul E-NE al Paltinului punctat de rare salase si casoaie pitoresti de lemn.
Se ajunge pe plaforma borvizului si fantana in care apa pare a fierbe datorita emisiilor de bioxid de carbon si sulf. E destul de curat in zona de aceasta data, dovada a faptului ca borvizul excelent, sifonat carbogazos, e destul de putin asaltat de localnici si turisti.
Afinis, loze tinere, molizi si paltini in jurul zonei in care se scurge excedentul apei minerale pentru a aflui dupa aproximativ 100 de metri in valea Rea, mal stang geografic. Se iese pe poteca usor descendenta spre NE apoi se schimba directia spre E, descinzand intr-o minunata fanata ce debordeaza de flori, gaze, fluturi.
Spre Valea Rea
Privelistea este extraordinara spre Paltinu. Cimpoiesul se afla in fata, cu valea Cimpoiasa la dreapta si Valea Rea la stanga. Se observa o ruginiu-roscata portiune din Piatra Rosie. Spre stanga, peste Valea Rea, apare in umbra monumentala Piatra Rea si o culme cu molidis ce coboara acompaniind catre NV malul drept al Vaii Rea.
Se coboara spre Valea Rea, trecand pe langa un sopru traditional pentru fan, cu acoperisul mobil pe verticala. Se urmeaza drumul de caruta, bolovanos, accidentat, pe malul geografic stang al Vaii Rea apoi, apoi dupa vreo 200 m, se ia pe un culoar la stanga prin molidisul tanar, ajungand la albia modesta care se traverseaza.
Se urmeaza poteca treptat largita ce iese la o fata abrupta de versant pe care se vad ogasele afunde rezultate prin tractarea hipo a bustenilor urmata de spalarile pluviale si de dupa topirea zapezii.
O borseanca duce de darlogi un bidiviu care trage cu opinteli 5 busteni de fag legati de-un hamfau. Il indeamna brutal din urma stapanul, in timp ce legatura grea se agata in cioate si bolovani, dar femeia rezolva spontan problema, carmind dibace cu tapina si eliberand trunchiurile.
Se iese pe buza dealului, la un fost drum de TAF ce o tine o vreme pe curba de nivel apoi, apropiindu-se de vadul Vaii Rea, se ramifica. O varianta o ia la stanga in sus, pe malul drept al Vaii Rea, cealalta coboara in vale, o traverseaza si continua foarte putin pe malul stang.
In pajistea de sub Piatra Rea
Doua variante inierbate de foste drumuri de TAF se orienteaza prin molidisul tanar spre dreapta (SV) iesind pe malul drept al apropiatei vai. Se traverseaza albia si se tine poteca accidentata de pe malul stang al Vaii Rea. Aceasta intra curand in molidisul tanar, pe alocuri fiind blocata de molizii recent doborati cu drujba si neextrasi sau de cetina abandonata aiurea.
Dupa o ora jumatate de la plecarea din Borsa Fantana se ajunge in pajistea de sub Piatra Rea, inca in umbra, soarele mangaindu-i doar crestetul stancos, semet. In pajiste urzici alaturi de sute, mii poate, de omagi albastri cerneala, mai rari cei albastru deschisi, apoi ciucuri albastri-violacei, garofite diafane din specia barba ungurului, roz pal sau roz-albastrii sunt minunat odorate.
Minunatii botanice la Biserica Piatra Rea
Pana aici fragutele, afinele si zmeura pareau a stimula elanul. De-acum incolo insa se observa minunatiile botanice specifie grohotelor Pietrei Rea si a stancariilor sale calcaroase expuse spre SV-S-SE. Se suie la stanga, spre Biserica Pietrei Rea, un minunat turn ascutit separat printr-un larg con de avalansa de blocul masiv al Pietrei Rea marcat de brane, balcoane suspendate, valcele spurcate, cu ametitoare jgheaburi si saritori . Sub Piatra Rea, spre SE, se vede stana amplasta acolo dupa 1990, acum aparent pustie.
Pentru a ajunge la Biserica si pentru a continua de-acolo spre peretele cu flori de colt se infrunta urzicile, molidisul tanar, doboraturile de avalansa si furtuni, tufele de soc, loza si mai inainte de toate grohotisul, cioatele si ragaliile.
Oferta florala bogata si variata incita si face uitat efortul. Castigand perspectiva in urma, spre Valea Rea, varfurile Cimpoies, Paltinu si Culmea Paltinu capata o remarcabila grandoare.
Flori-de-colt…
Apar si primele trei flori-de-colt, apoi una mare, solitara, frumoasa desi asimetrica, le urmeaza multe altele precum si odoratele garofite, speciile de cactacee ce par niste miniaturale verze de Bruxelles, gusa porumbelului, ciuini violacei, numerosi bej-galbeni, exuberante exemplare de angelica, dar si un mic arbust solitar incarcat de rosii rubine stralucind in soare pe ramurile sale.
Adie briza calda, violenta in unele din rafalele sale. Gaite, dumbravence, cinteze dau tarcoale curioase, disparand apoi in molizii din jur. Nu doar pentru un invatacel sarguincios in ale turismului, precum Radu T., aceasta locatie este sinonima terestrului Paradis.
Pe nesimtite se face amiaza si soarele ne biciuieste. Pe grohotis coboratul este anevoios, insa afinele, fragutele, zmeura delicioase… Radu beneficiaza de o scoala turistica live, incepand de la tinuta corporala corecta la pasitul adecvat pentru o stabilitate maxima, evitarea urzicilor si indeosebi a viperelor…
Apele nebunatice in zig-zag ale vaii Cimpoiasa
Se ajunge in poteca ce acompaniaza in aval Valea Rea si se urmeaza o vreme dupa care se tine prin talvegul accidentat, aproape sec, se trece de o confluenta de la care se schimba directia spre stanga, luand-o prin molidis pe un fost drum de TAF, inierbat.
Valea Rea vuieste foarte jos si in dreapta noastra in timp ce spre NE-E , pe deasupra vilelor si pensiunilor Borsei Fantana, se contureaza fotogenic Cearcanu si Podu Cercanului din P.N.M.Maramuresului iar la N mareata Toroiaga din acelasi masiv.
Se coboara accentuat malul drept al vaii Cimpoiasa, avand in fata un fuior alb de ape nebunatice in zig-zag. Se suie deasupra acestuia pentru a admira jgheabul cascadei lata de circa 60-80 cm si lunga de vreo 8-10 m.
Pacat ca e obstructionata de busteni si ragalii antrenate de torentele posttopiri si ploi. Multi ani, in dreapta repezisului, a existat o cascada fuior inalta de vreo 10-12 m.
Ultimele cadre din Paradisul floral
Se continua in avalul vaii Cimpoiasa pe poteca ingusta, accidentata, alteori prin albia bolovanoasa iar la ora 14, dupa un circuit de 6-7 km si aproximativ 5 ore, se ajunge la masina. Sunt 35 C in Borsa.
Apa s-a terminat dar facem provizii la intrarea in Moisei, dedulcindu-ne si cu cate o binemeritata inghetata. Se reia drumul spre Baia Mare, inventariind cu drag peisaje, biserici de lemn, monumente istorice bine cunoscute noua, cu instalatia de climatizare torcand la maximum insa…
Niciun alt turist in acest Paradis floral alpin si in plin sezon estival, exceptie o familie de sudisti asezata la umbra zmeurisului pe la obarsia vaii Fantana, toropita de arsita si lene, care a intrebat apatic la ce distanta se afla Piatra Rea…
Foto: Rezervatia Piatra Rea din Parcul National Muntii Rodnei (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja