Vezi GALERIE FOTO
De marea sarbatoare crestina Buna Vestire, cand curtile si ograzile satenilor sunt “luminate” in zorii zilei de focurile aprinse cu scopul de a feri gospodaria tot anul de lighioane precum broaste, soparle si serpi dar si de boli si duhurile rele, am pornit din Berinta sa cautam datina si traditia spre Carpinis iar mai apoi spre Copalnic.
Pentru a ajunge in Copalnic Deal, am trecut valea raului Cavnic apoi in amonte modesta vale Domosa. De-acolo, de la frumoasa casa albastra stramoseasca a familiei Barbos, dupa ivirea soarelui, am luat-o spre Preluca Noua, Aspra. Intrerauri, Codru Butesei cautand vechile case acoperite cu dranita, surile si grajdurile cu un fel de minunate cusme de paie patinate de vremi.
In preajma caselor, in urma cu mai bine de un deceniu, focurile purificatoare erau aprinse la inganarea noptii cu ziua, in ziua dintai a anului in care singuraticul cuc avea sa cante.
“Cuverturi” de fum deasupra caselor
Am luat-o din capatul Cernestiului la stanga, pe cureaua ingusta de asfalt, spre Brebeni. Chiar inainte de intrarea in satul pitit la poalele NV ale Pietrisului, intr-un fel de caus cu clasice livezi de pomi fructiferi, satul fiind vestit pentru extraordinara-i horinca de prune, au atras atentia cel putin trei fuioare groase albe de fum ridicandu-se invalmasite deasupra fagetului dominat de releul GSM.
Focurile abia aprinse aveau sa apara ceva mai incolo. Doua mari in stanga vaii si a drumului, altele trei grupate, si mai mari decat primele, la dreapta drumului, peste mica vale tumultuoasa din pricina zapezii ramasa catre hotarul nevazutului sat Inau.
Focurile aprinse din tot felul de greblaturi de prin gospodarie, unele cu mari vapai produse prin arderea unor vechi anvelope de cauciuc, aveau sa arda singure, mocnind dupa aceea multa vreme si afumand vatra satului. Treptat, o alb-sura cuvertura de fum avea sa pluteasca deasupra caselor si livezilor.
Am luat-o inapoi spre Copalnic Manastur, la poalele nordice ale Culmii Preluca dand peste un alt gros, lung si frumos, balaur alb de fum rasucit.
O scurta oprire am facut trecand valea Cavnicului, abia dublat ca debit prin afluirea vaii Bloaja. Continuand spre Baia Mare, am abandonat soseaua cotind-o din Copalnic la stanga, traversand curand din nou raul Cavnic frumos indiguit, strajuit de arini. Privind in urma spre Copalnic Manastur, aveam sa remarc aceeasi intinsa, alb-sura, cuvertura din numeroase fumuri treptat amalgamate, iar deasupra ei, pe bolta din ce in ce mai albastra a cerului, sagetile de foc ale reactoarelor.
Magia din sfanta zi a Bunei Vestiri…
Cu siguranta era ceva magic in aceasta sfanta zi a Bunei Vestiri. Macar si pentru faptul ca asfaltul continua nesperat, acompaniind valea Domosa, si apoi deoarece la dreapta, peste vale, situl bisericii de lemn, monument istoric, se schimbase radical.
Din palcul molizilor si prunilor salbaticiti de odinioara a ramas doar unul singur, intreg dealul bisericii si tintirimul stravechi, vetust, neingrijit pana nu cu multa vreme in urma, a fost curatat iar biserica restaurata, cu peretii frumos spoiti in alb imaculat, doar in jurul micutelor ferestre zabrelite cu fier forjat se puteau vedea zone restranse, circumscriindu-le rectangular inspirat, precum si in cazul unor pietre proeminente, de o culoare ocru-ruginie.
Sarpanta de dranita noua amplifica zveltetea armonioasei clopotnite, bulbucata si amintind oarecum de turlelele bisericilor de lemn, monumente istorice, din apropiata Laschia, respectiv din Valea Chioarului.
Am purces la drum, valsand cu precautie pe curbele in ac de par ale drumului ce suie avantat catre Copalnic Deal si-n continuare spre Preluca Noua…coborand spre Aspra, Codru Butesei, Intrerauri si Buteasa Pod.
Fotogenicul perete de calcare eocene din dreapta drumului a fost curand degajat de bolovanii tectonizati, gata, gata de pravalire si blocare a drumului.
Mai era putina nea prin vaiugele nordice, ba chiar si un pod de gheata discontinuu, acolo unde, inainte cu vreo 2-3 km de a ajunge la primele gospodarii Din Copalnic Deal.
Traditii distruse de… timp
Soarele s-a inaltat la ora 7 deasupra culmii cu pruni si clai burduhanoase de fan, in stanga drumului, catre Preluca Veche, apoi si-a strecurat dragastos razele auriu-rosietice printre molizii ce umbreau micul cimitir.
Imediat feerica lumina a astrului zilei s-a napustit violent spre versantul estic al Dealului Copalnic
Imediat feerica lumina a astrului zilei s-a napustit violent spre versantul estic al Dealului Copalnic, scotand la iveala cateva razlete gospodarii traditionale dar si una reinnoita, cu casa spoita in cyclamen-visiniu. Un foc purificator se putea vedea si-acolo in timp ce o mare parte din zona estica a Prelucii Noi era pistruiata de petecele albe de nea itite printre nelipsitii pruni, meri, ciresi…
Din nefericire, casa albastra a familiei Barbos, in realitate un mic muzeu rustic, adapostind, in bucataria si camera lipite pe jos cu lut, o nevisata colectie de obiecte casnice colbuite, unelte si lucruri de trebuinta odinioara unei modeste familii, de la oalele si ulcioarele de lut la piepteni pentru lana si fuiorul de in si canepa la razboiul de tesut vestitele cergi decorate cu mari motive florale, era crunt lovita de trecuta iarna.
Paiele din crestetul acoperisului, tasate de neaua grea si umeda, au disparut lasand la iveala structura de lemn a capriorilor patinati amarnic de fum. O mare bucata din lipitura spoita cu alb, din dosul casei, a cazut lasand vederii chirpicii si grinzile de lemn.
Privita dinspre intrare, casa transmitea insa inca acea irezistibila, duioasa, chemare de a-i trece pragul.
Itinerariul sacru, la final
Am luat-o inapoi, coborand in Copalnic pe langa abia vaii Domosa, facand o oprire inca o data in dreptul frumos restauratei bisericute de lemn pusa acum in valoare de soarele diminetii.
Spre Baia Mare, am admirat rand pe rand vetrele afunde ale Berintei, Carbunarului, Dumbravitei, Grosiului, toate fara exceptie aflate sub albele, marile plapume parfumate si purificatoare de fumuri ale focurilor traditional aprinse in zorii Bunei Vestiri transmisa de arhanghelul Gabriel, Sfintei Fecioare Maria inainte de zorii crestinatatii.
Un superb fazan mascul a coborat spre Carbunar, dand impresia ca pozeza de la nici 5-6 m, de pe taluzul inierbat al drumului. A alergat, insa, tantos cativa metri, falindu-se cu penele lui ca de foc irizat cu verzi-albastre flacari, pana ce a iesit definitiv din cadru, mistuindu-se intre tufe si balarii.
In alte sate ale Maramuresului aceste focuri sunt aprinse in curti si ograzi de cu seara insa in Fisculas, zona Prelucilor si Tara Chioarului, ele sunt aprinse dimineata devreme, an de an, in cea de-a 25-a zi a Martisorului.
Dupa un astfel de itinerariu sacru in felu-i, nimic nu putea fi mai binevenit decat parcurgerea unui, drag traseu turistic, accidentat, imprevizibil pe alocuri ,dar pe deplin motivant, acum si datorita exploziei florale.
Foto: Focuri purificatoare de Buna Vestire, in Copalnic Manastur si Brebeni (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja