Vezi GALERIE FOTO
Traversand Sebesul atrage atentia un versant abrupt, aproape vertical, cu spectaculoase siroiri, valcele si formatiuni bizare, colorate in tonuri de rosu de nuante, intensitati si saturatii diferite in functie de lumina, precipitatii, anotimp.
Rapa Rosie este de fapt un bad land, procesul geologic ce a condus la formarea acestui monument unic in Romania, amintind, prin tipul de roci si culoare de Rapa Straminosului din Vadurele, Salaj sau de mult mai vestita Groapa Ruginoasa din Muntii Apuseni, langa Pasul Vartop).
30 de grade la ora 20,30 in Cluj-Napoca, racoare nocturna si doar 21 de grade sambata dimineata, la ora 5,30 cand o iau spre Sebes-Rapa Rosie (125 km). E bezna. Rasaritul paclos se produce intrand pe centura orasului Alba Iulia.
Circulatie neasteptat de animata in zori. Se coteste stanga spre centru Sebesului, se trece peste valea Sebes si dupa un sens giratoriu si a doua biserica frumoasa, se coteste prin cartierul M.Kogalniceanu la stanga, catre Daia Romana.
Se ajunge la o biserica dispusa-ntr-o insula-intersectie, dupa care se ocoleste prin stanga ajungandu-se la o cazarma militara inconfundabila ca arhitectura (sovietica).
Minunatiile de la Rapa Rosie
Dupa cazarma se abandoneaza asfaltul luand-o la stanga, continuand pe un carosabil pietruit, bunicel tinand cont ca e frecat cu bascule de mare tonaj aferente santierului apropiatei autostrazi Transilvania.
Se ajunge la niste baraci (pe stanga) si o baza pentru utilaje de excavare si transport. De acolo imediat se vireaza la dreapta 90 grade. Viitoarea autostrada se afla la stanga, iar terasamentul acesteia e mai sus cu vreo 3-5 m fata de drumiul pietruit pe care se continua deplasarea cateva sute de metri spre SE.
Sub autostrada apar doua poduri-subtraversari. Se trece pe sub al doilea, virand stanga si iesind in malul drept geografic al vaii Secasului, urmarind de-acum drumul pastoral foarte denivelat dar accesibil probabil pentru orice autoturism nu prea incarcat.
Din Sebes pana la poarta din laturoaie de brad a unei apropiate ferme de vite sunt vreo 3-4 km, din care un kilometru pe pasune. Rapa Rosie apare inainte si sus spre dreapta, versantul sau avand o expunere SV-S, motiv pentru care e plenar iluminata de soare in special in ceasurile dupa-amiezei.
La 7,20 dimineata sunt 21 C si soarele abia a trecut peste culmile chelioase, aride, specifice Podisului Transilvan, mai ales dupa aceste doua luni de foc si seceta cumplita.
Nimic nu semnaleaza interzicerea accesului strainilor, in consecinta se trece prin poarta de laturi continuand pe drum spre ferma, valea Secasului fiind aproape, in stanga, mai apoi, nevazand vreun marcaj turistic.
Se trece de-a busilea pe sub primul gard electric pastoral si se suie spre NE, dand in alt drum ce suie alert spre niste staule. Pajistea arsa, scaietii, ciulinii, oasele de vite, craniile de berbeci si vite, izul intens de pasunat, balegar si purin.
Volta de la Rapa Rosie
Din fericire, lipsesc cainii ciobanesti… O ravena arida, spalata de torente, la stanga drumului intens crapat de uscaciune. La N-NE de el se intinde o liziera de porumbari, paducei, macesi, muri, carpeni.
Si totusi, dupa trecerea de-a busilea pe sub al doilea gard al pastorului electric se traverseaza prin afundul valcel pentru a accede in partea N a Rapei Rosii.
Cu greu se da peste o poteca de vite ce coboara vertiginos in rapa lutoasa, la talvegul nisipos sur si uscat, iesind apoi, dupa o volta de vreo 8 -10 m inaltime la aproximativ 50-80 metri S de abruptul Rapei Rosii dar, pana la ea… mai e un valcel si mai salbatic, cu malul stang vertical, inalt de 8-12 m , invadat de arbusti teposi si specii foioase de arbori, inaccesibil.
In prima valcea cu poteca abrupta de vite, dar abia la intoarcere, aveam sa remarc unicul probabil marcaj turistic punct rosu.
Formatiuni bizare
Rapa Rosie este o rezervatie geologica cu o suprafata de 10 ha. Peretii sai au inaltimi variabile de 80-100 m. Apele pluviale care au modelat mai bine de 60 milenii lutul argilos rosietic (datorita oxizilor de fier) sunt intercalate cu conglomerate cuartoase intens rulate, dispuse in straturi de grosimi si marimi diferite, au dat treptat nastere unor formatiuni bizare, de la coloane la valcele si canioane, portaluri, arcade, avenuri, mici grote.
O mare custura lutos-conglomerata, orientata aprox. E-V , separa inegal Rapa Rosie. Zona N pare cea mai veche si stabilizata, fiind mai restransa ca areal, cu o frumoasa panorama spre Lancram, satul natal al lui Lucian Blaga. Zona S-SE e mai vasta iar eroziunile apar si-n prezent deosebit de active, mai ales in extremitatea SE.
De-o parte si de cealalta a custurii pe care suie o poteca pastoral-turistica spre minunate locuri de belvedere, apele din topiri si averse afluiesc spre valcele secundare extreme de salbatice, afunde, inaccesibile inafara traditionalelor poteci practic disimulate-n huciurile lor spinoase si agresive.
Cu certitudine primavara, la topirea zapezii si dupa strasnice averse si furtuni, apa siroirilor, mii, formeaza paraiase sangerii, care navalesc in fundul vagaunilor maturand totul in cale.
Taram de povesti si legende
Lutul Rapei Rosii constituie si habitatul unor pasari (precum prigoriile si lastunii) care si-au sapat gauri pentru cuibarit. Abia se zareste cate o turturica, gaita ori cotofana, in rest liniste deplina si un soare arzator de la primele sale raze care disipeaza treptat pacla matinala dinspre Lancram si Sebes. De Rapa Rosie se leaga povesti si legende.
De la Gaura Hotilor- pornesc medieval tunele care au legaturi pana in Alba Iulia (15 km). Dupa altii, ele sunt mult mai vechi, din timpuri dacice, iar prin apropiere de rapa ar exista un stravechi drum de piatra numit de localnici Drumul lui Traian, acestia considerand ca romanul imperator trecuse pe-acolo cu armata sa. Dupa alti povestasi tunelul care facea odinioara legatura subterana cu orasul Alba Iulia a ramas de pe vremea martirilor neamului motesc- Horea, Closca si Crisan.
In aria natural protejata Rapa Rosie se intalnesc cateva specii botanice rare precum Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum etc. insa in conditii de pajiste si tufe arse de seceta si prin pasunatul la colet…
Ultimele cadre
La ora 9,30 dimineata, cu foto tolba plina de imagini ale acestui unic in felul sau obiectiv turistic de importanta geologico-peisagistica mai ales, mi-am incheiat prima vizita la Rapa Rosie pornind spre Baia Mare ( 267 km via Alba Iulia-Teius-Aiud-Turda cu ocolirea Clujului de pe Feleac spre Apahida) unde am ajuns la ora 13,45 pe o caldura de 37 C.
Circuitul auto-turistic total a presupus 565 km iar cel turistic propriu-zis doua ceasuri. Exista in zona obiective turistice din Sebes precum Biserica Evanghelica, Cetatea Sebesului, Muzeul Orasenesc Ioan Raica – Casa Zapolya, Biserica romano-catolica, Parcul, Casa Franz Binder, Casa de cultura, Capela Sf. Iacob, Halele Breslelor, Turnul Studentului – Turnul croitorilor, Turnul Octogonal, Turnul Semicircular, Turnul Cizmarilor, Casa Filtsch, Casa Roth, Casa Weber iar pe de alta parte aveam in drum Alba Iulia, Teiusul si Aiudul, fiecare dintre acestea cu vechi, bogate traditii cultural-istorice, timpul insa…. Poate curand, avand drept obiectiv turistic alte minunate locatii ale jud.Alba si-ale Apusenilor.
Foto: Rapa Rosie, Sebes (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja