Drepturile persoanelor cu handicap mintal nu sunt puse in practica in ciuda legislatiei internationale existente, adoptata de statele membre ale Uniunii Europene, a denuntat Agentia pentru drepturi fundamentale a UE (ADF), in doua rapoarte publicate azi, 7 iunie, informeaza AFP.
„Raman multe lucruri de facut pentru a pune in practica drepturile a 80 de milioane de persoane cu handicap (fizic sau mintal, n.r.) din Europa”, a afirmat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum, citat intr-un comunicat.
„Drepturile fundamentale ale persoanelor cu handicap sunt restante in materie de garantii juridice, in special dupa ce masurile de austeritate au inceput sa-si faca simtite efectele„, a adaugat el.
Cele doua rapoarte, prezentate in cadrul unei conferinte care are loc joi si vineri la Copenhaga, cer favorizarea insertiei in societate in detrimentul plasarii intr-o institutie specializata si modificarea legilor in vigoare pentru a fi mai inclusive, a explicat FRA intr-un comunicat, denuntand excluziunea si stigmatizarea carora le cad victime persoanele care sufera de tulburari mintale.
„Pentru o viata autonoma de buna calitate, dezinstitutionalizarea trebuie facuta mana in mana cu reforma politicii sociale” in materie de sanatate, educatie si piata muncii, deteliaza FRA pe baza unui studiu dedicat autonomiei si derulat in noua state din UE.
Conform acestui raport, persoanele cu handicap mintal nu au o sansa adevarata de a se angaja, lucru care le face dependente de ajutoarele publice.
FRA a evidentiat de asemenea „experiente negative” in tratamentul si in plasamentul fara voie, consecinte ale lipsei de informatii si ale „unui sentiment de teama si de umilinta in timpul tratamentului”, releva un al doilea raport, derulat in cele 27 de state membre ale UE, precum si in alte noua state.
Conventia Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), intrata in vigoare in mai 2008, a fost ratificata de 21 de state membre ale UE. Textul promite in special autonomie persoanelor cu handicap si egalitate in viata comunitara cu orice alta persoana.
Sursa: Agerpres