Transnistria a cerut Moscovei sa prevada in legislatia rusa posibilitatea intrarii republicii separatiste in componenta Federatiei Ruse. Un apel in acest sens a fost trimis de catre liderul Sovietului Suprem de la Tiraspol (parlamentul), Mihail Burla, presedintelui Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), Serghei Naraskin, informeaza marti agentia de presa ucraineana Unian, citand cotidianul economic rus Vedomosti.
97,2% dintre alegatorii din stanga Nistrului au votat pentru alipirea la Rusia la referendumul din Transnistria din 2006, a amintit presedintele Sovietului Suprem, indicand ca legislativul transnistrean a adoptat deja in prima lectura proiectul de lege constitutionala privind aplicarea legislatiei ruse pe teritoriul Transnistriei.
In Transnistria limba de stat este limba rusa. In plus, aici traiesc mai mult de 200.000 de cetateni rusi, argumenteaza oficialul de la Tiraspol. In mesajul adresat presedintelui Dumei se mentioneaza, de asemenea, ‘situatia dificila’ a Transnistriei, care ar putea sa se deterioreze si mai mult in cazul in care Republica Moldova, care a parafat impreuna cu Georgia Acordul de asociere la UE, va introduce masuri economice restrictive.
Un apel similar a fost trimis Dumei de Stat si de catre organizatii publice din Transnistria, dupa cum relateaza marti agentia de presa ITAR-TASS.
Apelul Tiraspolului intervine la o zi dupa ce partidul Rusia Justa si-a retras din Duma proiectul de lege privind simplificarea aderarii de noi teritorii la Federatia Rusa, text ce permitea includerea unor parti ale unor ‘state straine’ chiar si in absenta unui acord din partea tarilor respective in cazul ‘lipsei unei autoritati legitime eficiente’ , pe baza rezultatelor unui referendum sau a unei solicitari.
Oricum, acest proiect nu convenea Tiraspolului, dupa cum atrage atentia liderul Sovietului Suprem, indicand ca documentul facilita doar aderarea Crimeii la Rusia, nu si a Transnistriei, deoarece, potrivit lui Mihail Burla, autoritatile de la Chisinau nu pot fi numite fara echivoc ‘ineficiente’.
Aflat intr-o vizita de o zi la Kiev, premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a declarat luni ca ‘referendumul’ din Crimeea s-a desfasurat dupa scenariul transnistrean, scrie agentia de presa Unian.
Republica Moldova nu va recunoaste niciodata rezultatele ‘referendumului fals’ din republica autonoma Crimeea, care s-a desfasurat dupa un scenariu similar cu cel din Transnistria, a declarat Leanca, in finalul convorbirilor purtate cu presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov.
La randul sau, presedintele interimar ucrainean a declarat ca ceea ce se intampla astazi in Crimeea ‘nu este nimic altceva decat o agresiune nemotivata din partea Federatiei Ruse, care nu are nicio explicatie: nici legala, nici morala’, potrivit agentiei de presa mentionate.
Sursa: Agerpres